Wat zijn de Ideale moestuin kruiden?

Kruiden kun je vers oogsten. Ook op een balkon doen bakken en potten met verse kruiden het prima. Als je wel een tuin hebt, kun je in je een kleine moestuin kruiden kweken. Smaken verschillen, dus kies kruiden waar je van houdt. Als je pas met een moestuin begint, is het ook een kwestie van uitproberen. Welke kruiden zijn handig om in je moestuin te hebben?

Peterselie

Peterselie doet het goed in de volle grond. Het kruid is gemakkelijk te verzorgen. Regelmatig bewateren is voldoende. Vers is peterselie erg lekker door salades, in soepen of door warme gerechten. Peterselie is ook lekker bij verse aardappels, in de kruidenboter of over je boterhammetje met kaas. Met peterselie kun je eindeloos variëren. Daarom mag peterselie in je moestuin niet ontbreken.

Bieslook

Bieslook is ook een kruid waar je heel veel mee kunt experimenteren. De plant heeft een uiachtige smaak. Door de fijne sprietjes is bieslook makkelijk te verwerken in kruidenboter. Ook lekker door een groene salade met tomaten en natuurlijk door een mooie eiersalade of als garnering bij vlees. Bieslook is een ringvormig look, als je het in stukjes knipt, valt het op dat de sprietjes hol zijn en kleine ringetjes vormen.

Ideale moestuinkruiden
Zelf je eigen kruiden verbouwen is leuk!

Tijm

Tijm is een kruid met een sterke smaak. Je moet ervan houden maar probeer het zeker eens uit in combinatie met verschillende pastagerechten. Heerlijk als smaakmaker bij lamsvlees of door rode pastasausen gemengd. Ook heerlijk over aardappels en ook erg lekker bij kaas of in een soepje.

Dille

Bij Dille denken we aan vis. Dille is inderdaad erg lekker bij vis. In sausjes of als garnering. Meng bijvoorbeeld dille door een beetje yoghurt, doe er wat honing en mosterd bij en je hebt een heerlijke dressing. Ideaal voor bij salades en vis. Dille smaakt het beste vers uit de tuin. Dille combineert niet alleen geweldig met vis, maar ook bij gekookte eieren smaakt dille erg goed.

Rozemarijn

Rozemarijn is een sterke plant. De smaak is een beetje zoetig. Goed te combineren met vlees, vis en aardappels. Wees matig met de hoeveelheid kruiden aangezien de smaak wel snel overheersend kan zijn. Rozemarijn is ook erg lekker bij vlees van de barbecue. Verse rozemarijn is beperkt houdbaar, gedroogd gaat het langer mee. Gooi wat rozemarijn over gebakken aardappels of over gegrild vlees. Het is echt een heerlijk kruid wat lamsvlees en varkensvlees een heel eigen smaak geeft.

Munt

Van munt kun je heerlijke muntthee maken. Een paar takjes met blad en al wassen, uitslaan en in een theeglas met kokend water zetten. Je hebt dan een geurige muntthee. Munt heeft ook een praktisch voordeel. Veel insecten hebben namelijk een hekel aan de geur en ze blijven dus zo ver mogelijk van deze plant vandaan. Vanwege de specifieke smaak worden muntblaadjes ook gecombineerd met toetjes, bijvoorbeeld roomijs met wat blaadjes munt. Munt is ook lekker bij kalfsvlees en lamsvlees.

Salie

Salie heeft een sterke smaak dus gebruik er niet teveel van. Het is geschikt voor mediterrane gerechten met vlees. Salie kan zachtjes gewokt worden met wat boter en knoflook en dan als basis dienen voor een eenvoudige pasta.

Er zijn natuurlijk nog veel meer kruiden die je in je eigen moestuin verbouwen kunt. Hoe meer ruimte je hebt hoe meer kruiden je in je kruidentuintje kunt groeien. Verse kruiden zijn heerlijk en geven veel smaak aan gerechten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here