Een zwembad in de tuin, wie wil dat nou niet?

Als je er aan denkt je eigen zwembad aan te leggen, wacht niet te lang. Je tuin wordt het gesprek van de buurt als het klaar is en je kinderen hebben ineens meer vrienden dan ze zelf weten. Ja, een zwembad, dat is een nuttige en vooral spannende toevoeging aan je tuin.

Zwembad in tuin aanleggen
Een zwembad in de tuin, wie wil dat nou niet?


Het markeren van je zwembad.

Gebruik daarvoor eenvoudige middelen, koord en houten pennen. Het is makkelijker een rechthoekig zwembad aan te leggen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Een rond gedeelte bij het huis om het uitzicht te verbeteren misschien? Denk er aan dat je rondom dertig centimeter meer nodig hebt voor de wanden.

Het heeft geen nut met een schop aan de gang te gaan. Hiervoor huur je een aannemer voor een dag, of twee, die met een graafmachine aan het werk slaat. Ga daar ook niet zelf aan staan, het risico dat er iets gebeurt door onkunde is eenvoudig te groot. Met deze zware gereedschappen moet je om kunnen gaan.

De bodem van je zwembad.

Als eerste moet je een waterdichte laag creëren. Daarvoor heb je een membraan nodig voor de bodem en de wanden. Op dat membraan komt het filtersysteem en de bewapening te liggen. Dan is het wachten op de vrachtwagen met betonmolen die het kant en klare beton komt afleveren.

Giet het beton direct in het gat tot een hoogte ven ongeveer dertig centimeter en maak het mooi glad. Hoe gladder hoe beter waterdicht het zwembad zal zijn.
Dat smeren is hard werk, ook hier zouden een paar vrienden belangrijk kunnen zijn.

De wanden en randen.

De wanden van je zwembad bouw je met betonblokken. Bakstenen kan ook, maar dan moet het een dubbele wand worden en dat kan lang gaan duren. Bouw de randen op tot ongeveer dertig centimeter hoogte.

Als de wanden eenmaal staan kun je mooi zien hoe het zwembad gaat worden.
Daarna breng je een twintig centimeter betonlaag aan op de wanden. Ook hier geldt, hoe mooier glad de wanden zijn, hoe beter waterdicht.

Betegel je zwembad helemaal en gebruik boord stenen voor sierbestrating om de randen af te werken.

Het water moet je filteren.

Er zijn diverse filtersystemen beschikbaar die met weinig installatie toch goede resultaten opleveren. Pompsystemen die zowel het water filteren als verwarmen zijn natuurlijk het beste, vooral gezien de energiebesparing.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here