De haagbeuk (carpinus betulus) is een bladverliezende boom die wel 25 meter hoog kan worden.
Hij behoort tot de berkenfamilie en kan solitair maar vooral ook als haag aangeplant worden.
Er is vaak verwarring tussen de haagbeuk en de beukenhaag. De haagbeuk verliest zijn blad, is dus kaal in herfst en winter terwijl de beukenhaag de hele winter getooid is met bruin dood blad.
Haagbeuk komt in het wild in heel wat bosbestanden voor. Hij geeft de voorkeur aan vochtige,voedselrijke en vaak kalkrijke bodems.

Voorjaar

In het voorjaar komt de haagbeuk heel snel in het blad wel twee of drie weken eerder dan bij de beukenhaag. Het blad is mooi groen en wat puntiger dan het blad van de beukenhaag.

Haagbeuk kan heel goed tegen wisselende waterstanden dus uitermate geschikt voor aanplant op kleigronden. Een haagbeuk kopen kan bij de (grotere) tuincentra.

Zomer

De hele zomer zit de haagbeuk dik in het blad wat een mooie uitstraling geeft en van heel veel sierwaarde is voor elke tuin. Bij een dubbele rij aangeplante boompjes is er heel snel een prachtige volle haag.
De mooiste hoogte om aan te planten als haag is 160 centimeter maar de haagbeuk is wel tot 250 centimeter verkrijgbaar.

Herfst

In de herfst geeft de haagbeuk nootjes die weer opgegeten worden door bos- en hazelmuizen.De vogelsoorten appelvink en boomklever zijn dol op de zaden die haagbeuk in de herfst draagt.

Een familie van de haagbeuk is de Rode beuk. De rode beuk doet zijn naam eer aan door zijn rode bladeren. Een rode beuk kopen is natuurlijk zeer aan te raden, maar dan wel rond de herfst periode.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here