Een tuin waar je helemaal geen omkijken naar hebt bestaat eigenlijk niet. Toch zijn er verschillende manieren om een tuin zonder zorgen te creëren. Een tuin waarbij je nauwelijks zelf hoeft te harken en schoffelen en te snoeien. Maar wat houdt zo’n tuin in en bovenal: hoef je helemaal niks zelf meer te doen? Daar kunnen we kort in zijn: iedere tuin heeft aandacht nodig. Ook de zogenoemde ‘onderhoudsvrije’ tuinen. In dit nieuwe blog vertellen wij jou daar graag meer over. Lees hier over de mogelijkheden!

Een tuin zonder zorgen: wat is dat?

Een tuin zonder zorgen is eigenlijk een tuin waar je geen omkijken meer naar hebt. Dat betekent niet dat je tuin er verloederd bijligt. Integendeel! Tuintjes, tuinen en hoven zonder zorgen betekent dat je met een minimale inspanning je tuinonderhoud uitvoert. Een tuin volledig zonder zorgen bestaat dus niet, maar er zijn verschillende opties die je een handje kunnen helpen.

  • Ornamenten: Ornamenten in je tuin geven structuur en niveauverschillen. Vaak gaat het om stevige materialen zoals ijzer of (geroest) staal. Hierdoor creëer je afscheidingen, loopjes of muren. Deze ornamenten zijn vaak goed bestand tegen onkruid, wat weer om minder onderhoud vraagt. Ook kiezeltuinen zijn in Nederland nog altijd populair.
  • Onderhoudsvrije planten: Ja, er bestaan zeker onderhoudsvrije planten. Fijne planten die veelgebruikt worden zijn bijvoorbeeld lavendel of bamboe, maar ook leliegras is een mooie plantensoort waar je nauwelijks naar om hoeft te kijken.
  • Kunstgras: Je moet ervan houden, maar met kunstgras bespaar je natuurlijk ontzettend veel tijd voor het onderhouden van je gazon. Tegenwoordig is kunstgras er in allerlei kleursoorten en kun je het in verschillende kwaliteitsklassen kopen.

Geen zorgen voor je tuin

Voorbereiden

Ook voor je tuin geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Houd je niet van onkruid wieden? Ga dan voor speciale worteldoeken of plaats netten die een verdere verspreiding van wortelstelsels tegengaan. Heb je een groot terras? Kies dan voor speciale onkruidvrije terrastegels. Hierdoor krijgt onkruid geen kans om tussen de randen van de tegels te groeien of onverhoopt uit te schieten. Ook kun je planten uitkiezen die een kleiner wortelstelsel aanmaken of die bodem bedekkend zijn, zodat onkruid geen kans krijgt.

Een specialist inschakelen

Wil je liever echt niets doen aan je tuin omdat je geen tijd hebt of simpelweg geen zin hebt om te tuinieren? Dan is het mogelijk om op vaste tijdstippen in het jaar, bijvoorbeeld tijdens de seizoenswisselingen of snoeiperiode, een hovenier in te schakelen. Samen maken jullie dan een afspraak en planning over wat er precies aangepakt wordt of moet worden. De meeste hoveniers gaan tegenwoordig verder dan alleen groen en hebben ook ervaring met het (her)berstraten van terrassen, aanleggen van vijvers en of schuttingen.

Meer over tuinen

Wil je meer weten over tuinen, tuinonderhoud of het onderhouden van je terras, vijver of veranda? Bij Tuinenmagazine ben je dan op de goede plek. Onze bloggers helpen je graag met praktische tips en tuinadviezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here