Een tuin zonder planten. De meesten zullen dan denken aan een balkonnetje of een simpel terras. Maar er is veel meer dan dat. Het klassieke beeld van een tuin is toch een grote verzameling bomen en planten. Toch zijn er veel meer manieren om je tuin in te richten. Ook zonder planten. Dat kan zijn omdat je weinig onderhoud wil uitvoeren of omdat je het gewoon mooi vindt. In dit blog lees je meer over tuinen zonder planten.

Tuin zonder planten: het terras

Goed, de makkelijkste optie voor een tuin zonder planten is om voor een volledig terras te gaan. Tegenwoordig vind je in de meeste tuincentra of tuinspeciaalzaken ook allerlei terrasmeubilair. Een fijne bank, kwalitatieve parasol en heerlijke loungeset maken van je terras een heerlijk plekje buiten. Wat veel Nederlanders ook doen is het bouwen van een overkapping. Zo blijf je ook tijdens de regenachtige dagen in de zomer lekker overdekt en kun je gewoon een boek lezen, een spelletje doen of buiten eten.

Verhoog je tuin

De klassieke tuin met kronkelende paadjes en buxushaagjes is in veel moderne tuinen en woningen niet echt meer toepasselijk. Wat erg in trek is, is het ‘ophogen’ van je tuin. Met stijlvolle plantenbanken van hout of steen met daarin onderhoudsvrije planten als lavendel of diverse grassoorten heb je toch een tuin met nét dat beetje meer, zonder dat je veel planten of onderhoud aan de tuin hebt. Door te spelen met hoogteverschillen kun je je tuin juist optisch groter of compacter laten lijken. Een goed tuinontwerp ligt hier vaak aan de basis voor!

Tuin zonder planten

De vijver

Zijn vissen je hobby of geniet je van het kabbelende fonteintje ’s nachts onder aan je raam? Dan is een grote vijver in je tuin een mooie optie. Een vijver biedt rust en is bovendien een plek waar veel dieren vertoeven. Denk natuurlijk aan vissen, maar ook kikkers en allerlei insecten komen op je vijver af. Voor vogels vormen vijvers een plek om zich te wassen of te drinken. Het levert een gezellige, maar drukke en kwetterende boel op. Moeilijk hoeft het dus niet te zijn. Zit je met beperkte ruimte? Combineer je vijver dan gewoon met een simpel gazonnetje.

Uniek en spiritueel: de Japanse steentuin

In Japan zijn ze er dol op: steen- en rotstuinen of karesansui. Deze haast mystieke tuinen staan bekend om hun geometrische vormen en nette, aangeharkte lijnen van kiezels en kleine steentjes. Grote stenen of rotsen staan op vaste punten in de tuin en bieden rust en houvast. Het aanleggen van een Japanse steentuin vraagt om de nodige kennis en we raden het dan ook aan om hiervoor een speciale hovenier in te schakelen.

Meer informatie

Wil je meer weten over praktische tuintips of zoek je meer advies? Bekijk dan onze website voor tips en meer inspiratie. Onze bloggers helpen je graag een handje. Ook als je geen groene vingers hebt!

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here