Houd je van tuinieren? Dan heb je vast al eens gehoord dat je je tuin om moet spitten. Er wordt verschillend over gedacht. Want moet je je tuin wel regelmatig omspitten en waarom zou je dit moeten doen? Is het wel goed voor de tuin? In dit blog vertellen we je er graag meer over. Wij helpen je graag om zo optimaal mogelijk van je tuin en gazon te genieten.

Waarom je zou moeten spitten

Het zand en de aarde tussen je planten is een voedingsrijke bodem waar je struiken, hagen, boompjes, bloemen en andere planten hun voeding uit halen. Om te zorgen dat deze bodem genoeg voedingsstoffen en mineralen aan je planten blijft geven, kan het helpen om regelmatig de bodem om te spitten. Zo wordt de aarde als het ware ‘gemengd’ waardoor de voedingsrijke laag weer wat dichterbij de wortels komt. Na een goede regenbui bereiken de voedingsstoffen de plantenwortels gemakkelijker.

Zelf je tuin omspitten
Zelf je tuin omspitten kan helpen om je tuin gezonder te maken.

Spitten met mate

Toch zijn er ook tegenstanders van het (regelmatig) omspitten van je tuin. En ook hier is wat voor te zeggen. Tegenstanders zeggen dat het de bodemstructuren verstoort en dat het juiste vruchtbare bodem van je tuin overhoop brengt. Of dit echt zo is, valt lastig te zeggen en is ook nog niet bewezen. Wel raden we het aan om nooit te diep je tuin om te spaden. Woel je tuin dus niet dieper dan een paar tientallen centimeters om.

Het juiste gereedschap gebruiken

Het juiste gereedschap is essentieel voor het omspitten van je tuintje. In principe kun je gewoon een spade of schop gebruiken om de vloer om te scheppen. Ook een hark kun je voor dit klusje prima gebruiken. Heb je te maken met een wat donkere, zwaardere grondsoort zoals klei? Gebruik dan een riek. Hiermee kun je diepere lagen aarde goed bereiken en zo beter omspitten.

Overige tips

Zorg dat je bij voorkeur niet je tuintje omspit wanneer het net geregend heeft. Een te drassige grond omspitten heeft weinig zin en kost bovendien meer moeite. Ook raden we het aan om nooit in de (vries)kou te gaan spitten. Je kunt zo de bodem omspitten waardoor planten vatbaarder worden voor de kou en zelfs afsterven. Anderzijds geldt dat ook voor (te) warme temperaturen tijdens de zomermaanden. De herfst of lente zijn dan ook prima periodes om je tuin aan te pakken.

Meer voor je tuin

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor je tuin. Op onze website vind je meer tips die je helpen om optimaal van je gazon of beplanting te genieten. Ook als je nog vragen hebt, bent je bij ons op de goede plek. Wij denken graag met je mee over de verschillende mogelijkheden die er zijn.

Heb je nog vragen over de mogelijkheden of wil je direct tips of content met ons delen? Neem dan altijd even contact met ons op. Wij denken graag met je mee!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here