Het weer wordt wat natter, guurder en kouder. Veel tuiniers zien dit misschien niet als de beste tijd om een nieuwe struik, haag of ander soort plant aan te planten. Maar dat is eigenlijk een verkeerde gedacht. Want juist in het najaar kun je een groot aantal plantensoorten prima aanplanten in je tuin. Sterker nog: professionele tuiniers en tuinkenners raden september tot maart aan als de ideale tijd om te planten. In dit blog geven we je daarom enkele praktische tips over het aanplanten van je tuin in het najaar.  

Waarom je tuin wél aanplanten in het najaar 

Of je je tuin kunt aanplanten in het najaar is afhankelijk van het soort planten dat je in je tuin wil hebben. Kortgezegd is de herfst een uitstekende periode om sierheesters, heggen en bomen aan te planten. Het weer is meestal nog niet heel koud en er vallen zachte regens. Bovendien geef je je planten een stevige groei- en bloeivoorsprong als je ze in het najaar de grond in doet. In de herfstmaanden is de bodem namelijk nog warm en vochtig genoeg om al een flink wortelstelsel te laten groeien en zich zo stevig in de bodem te verankeren.  

Belangrijk: Anderzijds zijn er ook planten die je beter niet in het najaar kunt planten. Verschillende bloemen kunnen bijvoorbeeld niet tegen de lagere temperaturen in de herfst en de winter die erop volgt. Over het algemeen geldt dat de meeste planten echter prima gedijen in het najaar en de wintermaanden.  

Tuin aanplanten in het najaar
Je tuin aanplanten in het najaar? Dat kan prima!

Zoek nooit extremen op 

Plant je je nieuwe plant deze herfst al? Denk dan goed na. In deze dagen is de zon niet op volle sterkte en staat hij anders aan de hemel dan in de lente en zomer. Besef dat je plant dus mogelijk in een (te) zonrijke of juist schaduwrijke plek staat in de zomermaanden. In de volle zon is nooit goed, maar wanneer je plant anderzijds geen zonlicht krijgt, kan hij sneller verpieteren. Zoek daarin dus nooit extremen op. Dat geldt ook voor de kou: plant nooit een plant als het vriest en er vorst in de grond zit.  

Vermijd de droogte 

Het klimaat verandert. Ook in Nederland. Onze zomers worden steeds droger, waardoor ook het grondwaterniveau zakt. Een (te) droge bodem kan fataal voor je pas geplante planten, bomen of struik zijn. Tijdens de herfstmaanden heb je daar gelukkig geen last van en is de ergste droogte al lang en breed verdwenen.  

Schakel een professional in 

Vind je het lastig om (grote) struiken en of bomen aan te planten in je tuin? Dan raden we het aan om een professional in te schakelen. Een goede hovenier heeft vaak al direct een plan en weet een nieuwe struik of boom precies op de juiste manier aan te planten. Ook kan een hovenier je passend advies en meer tips geven over het aanplanten én onderhouden van je nieuwe planten. 

Wil je meer informatie of zoek je nog mooie tips? Op onze website vind je meer informatie en tips over het aanleggen onderhoud van jouw droomtuin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here