Laat je een nieuw huis bouwen? Of wil je een nieuwe tuin aanleggen bij je nieuwbouwwoning? Dan wil je natuurlijk dat deze tuin netjes en hoog genoeg ligt, zodat er geen verzakkingen ontstaan en het water goed weg kan lopen. Het grondwerk van je nieuwe tuin is dus belangrijk en vormt de basis voor je tuinontwerp. Waarom je je tuin moet afgraven bij nieuwbouw? In dit blog geven we je antwoord op deze vraag.

Waarom je tuin afgraven?

De bouw van je huis gebeurt natuurlijk met een hoop zwaar materiaal: een cementwagen, vrachtwagens of een graafmachine. Tel daarbij de vele voetstappen op van de werklui die in en rondom je woning bezig zijn. Door al die druk op de (zand)grond rondom je huis, wordt de grond aangestampt. Vaak wordt net voor de oplevering de grond daarom wat opgehoogd, zodat hij weer netjes en even hoog is als de tuin van de buren of de straat. Toch is dat ophogen niet altijd een goede oplossing. Zeker als je van plan bent om een voor- of achtertuin

Een ondoordringbare laag

Het probleem zit hem namelijk in die onderlaag. Die laat water, maar ook voedingsstoffen niet zo goed door. Als je hier vervolgens nog een laag zand of aarde op laat leggen, heb je de kans dat wortels van je planten niet goed hechten. En zo komt er van je tuintje niet veel terecht. De laag die wordt toegevoegd, bestaat bovendien niet altijd uit de meest voedingrijke grondsoorten. Daarom is het aan te raden om die laag dus achterwege te laten. Ligt hij er al wel in? Dan is het aan te raden om de ze laag aarde of grond te verwijderen. En dus af te graven.

En dan?

Het verwijderen van die bovenste laag is ook een goed idee als je tegels of bestrating wil aanleggen. Dit kan altijd beter op een zandgrond worden aangelegd en dus niet op een laag met toegevoegde aarde. Wil je echter een tuin? Zorg dan dat de basislaag goed omgespit wordt. Doorgaans wordt de grond tot ongeveer 1 meter tot 60 centimeter diep omgespit. De aarde wordt losser gemaakt, waardoor voedingsstoffen de grond (en dus ook de wortels van je bloemen en planten) beter bereiken.

De ideale tuin

De eerste dagen of weken zal de omgespitte aarde nog moeten rusten. Daarna kun je beginnen met het aanleggen van je tuin. Heb je niet echt groene vingers? Dan raden we het je aan om altijd een ervaren hovenier of tuinman in te schakelen. Deze professionals voorzien je van de nodige informatie en tips om jouw nieuwe tuin aan te leggen. Wil je liever zelf alvast wat tuintips? Schroom niet om op onze website rond te kijken. Wij helpen je graag een handje!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here