In de winter genieten van roodborstjes en vinken, terwijl je als je in de zomer buiten zit de zwaluwen laag over ziet en hoort vliegen: in een vogelvriendelijke tuin komen mens en natuur samen. Maar hoe maak je je tuin eigenlijk aantrekkelijk voor vogels? In dit blog vertellen we je er graag meer over. Want met een paar kleine aanpassingen geniet je al snel van vrolijke gekwetter van tientallen vogels in en rondom je huis.

Voedsel in de vogelvriendelijke tuin: bloemen en fruitbomen

Een belangrijke reden voor vogels om zich in jouw tuin te nestelen is vanwege de aanwezigheid van voldoende voedsel. Uiteraard bedoelen we daar niet per se de voederkastjes of vetballen mee, maar wel natuurlijke voedselbronnen. Een goede opties is het planten van verschillende soorten bloemen in je tuin. De bloemen trekken insecten aan, die de vogels graag lusten. Ook kun je fruitbomen planten, aangezien vogels dol zijn op besjes, kersen, appels en pruimen. Als de bomen alleen als voedselbron voor vogels dienen hoef je de planten niet af te dekken met gaas. Wil je zelf ook wat fruit overhouden? Zorg dan dat je een paar bomen afdekt of afschermt.

Een tuin voor vogels, die bestaat!

Plekken om te broeden

Vinden vogels je tuin een voedselrijke plek, dan zullen ze al snel op zoek gaan naar materiaal om een nestje te bouwen. In principe hoef je hier niet extra op te letten, aangezien de meeste vogelsoorten erg creatief zijn met het vinden van bouwmateriaal: takjes, twijgen, hooi, stro, maar ook lapjes, touw en zelfs plastic papiertjes kunnen als nestmateriaal dienen. Voor een vogel is het vooral belangrijk dat het nest op een veilige, beschutte plek kan worden gebouwd. Denk aan hoge dennenbomen of coniferen, maar ook onder de rand van een dak bijvoorbeeld. Je kunt de vogels wel een handje helpen door nestkastjes op te hangen. Het is echter niet altijd zo dat een vogel zich hier ook daadwerkelijk in vestigt. Dat hangt af van de nabijheid van voedsel, aanvliegroutes, veiligheid en andere vogels.

Water: essentieel onderdeel

Ook vogels moeten drinken. Wil je een zo gunstig mogelijke plek voor vogels maken, zorg dan ook dat er (makkelijk bereikbaar) water in de buurt is. Dit kan een vijver zijn, maar ook een speciaal vogelbadje. Aangezien vogels zich regelmatig wassen om hun veren schoon en soepel te houden, kan een vogelvriendelijke tuin niet zonder watervoorziening in de buurt. Heb je hier geen plek voor? Geen probleem. Vogels zijn vindingrijk als het om water gaat. Ook vijvers of plassen in de buurt kunnen als waterbron dienen. Heb je vissen in de vijver? Dan hoef je je doorgaans geen zorgen te maken. Alleen grotere vogels zoals reigers en ooievaars willen nog weleens een visje oppeuzelen. Echter kun je je vijver goed afdekken. Reigers en ooievaars komen bovendien niet snel voor binnen de bebouwde kom.

Meer tuintips

Ben je benieuwd naar de vogelvriendelijke tuin in combinatie met een ander soort tuin? Bekijk dan onze website voor meer informatie én inspiratie. Regelmatig schrijven we over nieuwe, interessante onderwerpen waar jij als tuinliefhebber iets aan hebt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here