Samen met honden zijn katten de populairste huisdieren in ons land. En dat is niet zo gek, want katten zijn actieve dieren die zich al snel thuis voelen bij mensen. Niet zo gek, want katten worden al duizenden jaren als huisdier gehouden. De kat en de tuin is echter een heikel punt bij veel gezinnen. Laten we de kat buiten? Of moet hij altijd binnenblijven? In ieder geval is het wel degelijk mogelijk om een katvriendelijke tuin te creëren, waarin je kat kan spelen of relaxen zonder zorgen. Hieronder leggen we je dat haarfijn uit waar je zoal op moet letten.

De kat buiten of binnen?

Helaas is het vaak onmogelijk om je kat te beperken om ook uit de tuin te gaan. Katten blijven nu eenmaal actieve dieren die (vooral ’s nachts) op pad in de omgeving gaan. Of ze nu op zoek gaan naar voedsel of naar soortgenoten: laat je je kat buiten, dan moet je er rekening mee houden dat ze door de buurt gaan lopen en soms dagen later pas terugkeren. Wanneer je ervoor zorgt dat je tuin een fijne plek is voor je kat, komen ze natuurlijk gemakkelijker en vaker terug. Let wel op dat een katvriendelijke tuin op die manier ook andere katten aantrekt. Bespreek dit daarom altijd even of je buren of mede kattenbezitters in de straat hier geen probleem mee hebben.

Bomen en planten

Net zoals de krabpaal binnenshuis, willen spelende katten buiten ook een manier hebben om hun nageltjes kort te houden of om stress te verminderen. Een paar sterke bomen zijn hier prima geschikt voor. Ook zorgen bomen voor genoeg schaduw. En dat is natuurlijk erg fijn als je kat na een middagje stoeien, klauteren en spelen in je tuin even tot rust wil komen. Ook hoge struiken of hagen zijn prima plekken die voor schaduw zorgen.

Belangrijk: Ja, er bestaan planten en bloemen die giftig zijn voor katten. Lelies, tulpen, de rododendron en amaryllissen kun je dus beter niet in je tuin aanplanten. Katten zullen deze planten sowieso vermijden, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.

Ook tuinen zijn voor katten een fijne plek

Punten om verder rekening mee te houden

Als je ook andere dieren in je tuin hebt rondlopen is het natuurlijk af te raden om giftige bestrijdingsmiddelen toe te passen. Niet alleen voor onkruid, maar middeltjes tegen insecten of slakken kunnen ook voor katten giftig zijn. Anderzijds is het ook belangrijk om andere dieren in je tuin te beschermen. Heb je bijvoorbeeld een volière? Zorg dan dat katten niet tussen de tralies kunnen komen met hun pootjes en dat het kooitje van de vogels altijd goed afgesloten is. Dit geldt ook voor voedernestjes, vetballen en nestkastjes. Katten zijn jagers, dus ook een merel of vink is vaak niet veilig voor een kat. Je kat voorzien van een kattenbelletje kan al helpen om vogels te waarschuwen.

Meer tuintips!

Op Tuinenmagazine.nl vind je nog veel meer tips voor een speciale tuin. Want dieren in je tuin is natuurlijk hartstikke fijn, gezellig en zorgt voor een levendige boel. Laat je verrassen door onze interessante blogs over tuinonderhoud, tuininspiratie en meer!

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here