Een mooi gazon kan zorgen voor een prachtige uitstraling van je tuin. Veel mensen weten echter niet hoe ze op de juiste manier hun gazon moeten onderhouden. Daarom delen we hieronder een aantal tips om je hierbij op weg te helpen. Door deze tips te volgen en regelmatig onderhoud te plegen, kun je voor een perfect en gezond gazon zorgen. 

Maaien

Het regelmatig maaien is ontzettend belangrijk voor een mooi en gezond gazon. Dit klusje kun je met verschillende handige grasmaaiers uitvoeren, zoals een Stihl accu grasmaaier. Maar doe dit niet te kort. Een ideale lengte is tussen de 5 en 7,5 cm, afhankelijk van het type gras. Het te kort maaien van het gras kan de wortels van het gras beschadigen. 

Bemesting

Geef het gazon regelmatig de juiste hoeveelheid voedingsstoffen door middel van bemesting. Het is aan te raden om ongeveer drie keer per jaar te bemesten. Gebruik hiervoor een geschikte meststof voor het type gras waar je mee te maken hebt en volg de instructies op de verpakking.

Bewatering

Zorg voor voldoende bewatering om het gras gezond te houden. Geef je grasmat voldoende water in droge periodes en voorkom dat het gras uitdroogt. Het is beter om minder vaak en langer te bewateren dan vaak en kort.

Gras gazon
Gras gazon

Verticuteren

Verticuteer het gazon minstens één keer per jaar om dood gras en mos te verwijderen. Dit organische materiaal heeft namelijk een verstikkende functie in het gazon en kan de begroeiing enorm belemmeren. Gebruik hiervoor een verticuteermachine of een verticuteerkam.

Onkruidbestrijding

Hoewel wat onkruid door het gazon voor een mooie uitstraling kan zorgen, kan het ook wat kopzorgen leveren. Onkruid in gras kan namelijk het gras in het algemeen belasten en kunnen de bloemen van het onkruid bijen lokken die minder prettige situaties voor kinderen kunnen opleveren. Als je dit liever voorkomt, kun je het onkruid handmatig of met behulp van een onkruidverdelger verwijderen.

Luchttoevoer

Zorg voor voldoende luchttoevoer in het gazon door middel van beluchten. Dit kan worden gedaan door met een beluchtingsvork gaten in de grond te prikken. Doe dit een aantal keer per jaar om een zichtbaar effect te zien. 

Onderhoud

Onderhoud is een van de belangrijke aspecten van een mooi en gezond gazon. Dit doe je door het gazon vrij te houden van bladeren en ander afval, regelmatig takken en ander grofvuil te verwijderen, ervoor te zorgen dat het gras voldoende licht krijgt en de bodem goed gevoed blijft. Hoe beter je je gazon onderhouden, hoe minder werk je hoeft te stoppen in het verkrijgen van het perfecte gazon. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here