Heb jij altijd al graag een vijver aan willen laten leggen in je tuin, maar heb je hier nooit – om welke reden dan ook – voor gekozen? Dan is het nu de hoogste tijd om daar verandering in te brengen. Met behulp van deze tips voor tuininspiratie wordt het namelijk eenvoudig om een vijver te (laten) plaatsen. Doe er dus je voordeel mee en voor je het weet zwemmen er visjes vrolijk rond in jouw eigen vijver!

 

1. Een goed ontwerp

Een mooie vijver aan laten leggen valt of staat bij een goed ontwerp. Hoe moet alles eruit te komen zien. Welke vorm krijgt de vijver? Wat moet waar komen te staan en hoe ga je dit praktisch vorm geven? Indien je zelf handig bent met tekenen kun je uiteraard zelf een mooi ontwerp maken. Een andere mogelijkheid is om dit uit te besteden aan een professional zoals bijvoorbeeld een hovenier. Zo weet je zeker dat het ontwerp “te bouwen” is en kom je niet voor verrassingen te staan.


2. Zelf doen of uitbesteden

Vervolgens zal je moeten bepalen of je zelf aan de slag wilt gaan met het plaatsen van je vijver of dat je het aanleggen ervan liever uit besteed aan de hovenier. De voor- en nadelen zijn gemakkelijk op een rijtje te zetten. Een professional kost geld maar werkt vaak snel en garandeert vaak een mooi resultaat. Tegelijkertijd ben je niet aansprakelijk voor fouten of andere ongemakken. Ga je liever zelf aan de slag? Dan kun je jezelf vaak veel geld besparen en gun je jezelf een leuk bouwproject en een mooie ervaring. Want hoe leuk is het om te kunnen zeggen dat je zelf je eigen vijver hebt aangelegd!?

vijver
Wil je een vijver laten aanleggen, of zelf plaatsen?

 

3. De juiste materialen

Vervolgens valt of staat de tuinaanleg met het gebruiken van de juiste materialen. Indien je de benodigde kennis over de materialen die nodig zijn voor je vijver aanleg niet hebt laat je dan goed adviseren. Zo voorkom je dat je vijver na enkele jaren gerenoveerd moet worden of dat er andere onvoorziene schades ontstaan. Vergelijk daarnaast meerdere leveranciers met elkaar op het gebied van kwaliteit en prijs zodat je de beste deal vindt.

 

4. Een goede planning

Tot slot verloopt de aanleg van een vijver een stuk soepeler wanneer je het goed voorbereidt. Bedenk hoeveel tijd je nodig hebt voor de voorbereiding en plan vervolgens de bouw zelf. Houdt rekening met hier en daar wat uitloop zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Kies uiteraard bij voorkeur een periode waarin het niet te warm of te koud is (voorjaar/najaar). Dit is prettiger voor jouzelf maar ook voor de ecologische balansontwikkeling van je vijver!

 

Zoals je kunt zien is zelf een vijver aanleggen best een leuke klus. Op internet staan veel verschillende handleidingen die je hierbij kunnen helpen. Veel succes bij het aanleggen van jouw vijver!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here