Voor veel mensen is een tuin niet helemaal compleet zonder een vijver, het liefst een flinke. Een vijver betekent een bijzondere omgeving, waar de waterwereld en de landwereld bij elkaar komen met eigen, unieke planten en dieren. Daar kun je vele uren naar gaan zitten kijken.

Aanleggen
Wil je zelf een vijver aanleggen? In de handel zijn voorgevormde vijverbakken te koop, in diverse maten. Wil je liever een eigen ontwerp met een formaat dat beter bij je tuin past, dan kun je de vijver ook helemaal zelf aanleggen. Hiervoor heb je speciaal vijverfolie nodig. Voor je begint met graven bedenk je eerst wat je allemaal in of bij je vijver wil hebben. Je vijverspecialist kan je adviseren wat er wel of juist niet bij elkaar gecombineerd kan worden.

Graven maar
Bedenk voor je aan de slag gaat waar je het uit te graven zand gaat laten. Nu kun je aan de slag. Op de plaats waar de vijver moet komen graaf je het zand weg, tot ruim centimeter dieper dan voor je vijver nodig is. Na het graven breng je een laag van ruim tien centimeter wit zand aan, om later verzakkingen te voorkomen. Nu leg je voorzichtig de folie in de nieuwe vijverbodem. Voorzichtig, voorkom dat de kanten gaan afkalven. De folie laat je aan de randen wat uitsteken. Later werk je dat weg onder de bestrating of onder het zand. Op de folie leg je enkele stenen, zodat alles netjes op zijn plaats blijft liggen.

We gaan voor de inhoud
Nu de vijver is aangelegd kun je de randen wegwerken. Hierdoor voorkom je dat de folie omslaat en je vijver gaat lekken. Dan ben je klaar voor de volgende stap: er komt water in de vijver. Dan ook waterplanten en vissen. Misschien wil je het mooier maken met een fontein of met speciale vijververlichting. En dan: genieten maar!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here