Ook een kleine tuin kun je omvormen tot een paradijsje waarin kan worden geleefd, geluierd, gespeeld en genoten. Het lijkt lastig om dit te realiseren maar met een juiste indeling van de ruimte en een weloverwogen keuze van de beplanting is het zeker haalbaar. Bedenk dus vooraf goed waarvoor je de tuin wilt gebruiken.

De tuin groter laten lijken
Een kleine tuin lijkt groter als een deel ervan aan het zicht is onttrokken. Dit kun je onder meer bereiken door het planten van lage hagen of het plaatsen van een rij potten. Ook de aanleg van een slingerpad zorgt voor een ruimtelijk gevoel. Een bescheiden boom misstaat zeker niet in een stadstuin. Maar om problemen in de toekomst te voorkomen, is het wel raadzaam je te verdiepen in de groeisnelheid en de uiteindelijke hoogte van de boom. Kies zekerheidshalve voor een soort die wat kleiner blijft.

Schaduw
Een stadstuin is meestal omgeven door gebouwen, muren of schuttingen waardoor er veel schaduw aanwezig is. Dat is iets om rekening mee te houden bij de tuinaanleg en dan met name bij het bepalen van de plek van het terras en het kiezen van de beplanting. Er zijn overigens genoeg planten te vinden die het zonder zon uitstekend doen en zelfs in de volle schaduw uitbundig bloeien. Plekjes in de tuin waar de zon de hele dag brandt kunnen juist erg droog en warm worden. Ideale omstandigheden voor bijvoorbeeld een mediterrane plant of voor het kweken van bepaalde fruitsoorten.

Verticaal tuinieren
Kom je toch nog ruimte te kort in je kleine tuin, ga dan de hoogte in. Schuttingen en muren kun je op verschillende manieren gebruiken door er bijvoorbeeld bloempotten aan te bevestigen of klimstruiken tegenaan te planten. Zo veranderen ze vanzelf in een groene oase. Een pergola zorgt voor privacy en beschutting en verschillende klimplanten maken er graag gebruik van.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here