Je tuintje is waarschijnlijk het woongebied van dieren. En dan heb ik het niet alleen over je hond of de kat van de buren.
Insecten, vogels en kleine salamanders, maar ook kleine zoogdieren hebben van jouw achtertuin hun thuis gemaakt.

Zonder wormen en insecten die onder de grond leven is de aarde van je tuin minder gezond en planten zullen niet gedijen.

Om de biotoop voor een aantal dieren gezond te houden hebben we water nodig in de tuin, en een vijver is een mooie, min of meer natuurlijke manier om de bewoners van je tuin te voorzien van drinkwater en een plekje om zich te baden.
Leg daarvoor een klein ondiep gedeelte in de vijver aan, waar vogels en andere dieren makkelijk in en uit kunnen komen.

Wat krijg je er voor terug?

De dieren zijn in beginsel niet bang voor mensen, waarom zouden ze? Pas wanneer de mensen op dieren gaan jagen zullen ze gezien worden als vijandig. De badende dieren gaan dus niet weg wanneer je ze met rust laat. In tegendeel, het zullen er steeds meer worden.

Leg de vijver niet te dicht bij het terras aan, maar zorg er ook voor geen bomen of struiken in het zicht te planten. Laat rond de vijver rustig kleine, vruchtdragende struikjes groeien en ruim daaronder niet teveel op. De gevallen takjes en bladeren zorgen voor beschutting, de vruchtjes voor voedsel.

Geniet van de badende vogels, de egel aan de wandel en misschien zelf een konijntje. Leg een vijver aan in je tuin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here