Elk kind heeft er op een gegeven moment mee te maken; een schaafwond, bloedneus of een blaar. Een pijnlijke plek of zelfs verwonding kan dan het gevolg zijn. Gelukkig bestaat er een kinderverbanddoos die in de meeste gevallen al de meeste pijn kan voorkomen. Zorg ervoor dat je deze altijd bij de hand hebt. Zo bestaat er ook een auto verbanddoos, praktisch voor als je een dag naar het bos gaat.

Blaren

Wat zie je?

Wanneer je een verdikt, meestal pijnlijk, plekje met vocht tussen twee huidlagen ziet, heb je te maken met een blaar. De meeste blaren hebben plusminus een grootte van een halve centimeter. De huid eromheen kan daarbij ook rood worden.

Wat doe je?

Bij een blaar kun je er het beste een (blaren)pleister opplakken, zonder dat het gedeelte dat plakt de blaar zelf raakt. Prik daarbij de blaar alleen door wanneer het echt nodig is.

Naar de dokter?

Dat is in principe alleen nodig als er pus bij komt en de huid rondom de blaar ontstoken raakt, of als er sprake is van ‘ongewone’ blaren zoals bloed­blaren of ernstige brandblaren.

Bloedneus

Wat zie je?

Er stroomt bloed of er komen bloeddruppels uit de neus.

Wat doe je?
Zorg ervoor dat je kind rechtop zit of staat en druk de neus precies dicht onder het neusbotje. Doe dit ongeveer vijf tot tien minuten en laat je kind tijdens het dichtknijpen het bloed uitspugen. Controleer daarna of het bloeden al (bijna) is gestopt. Laat je kind zeker niet liggen, snuiten of in zijn of haar neus peuteren.

Naar de dokter?
Aleen het bloeden na ongeveer tien minuten dichtdrukken nog niet gestopt is.

Schaafwond

Wat zie je?
Een wond(je) waarvan slechts de bovenste laag van de huid weggeschuurd is. Vaak zijn er in deze wond ook bloedpuntjes te zien. Dit kan ook over een groot oppervlak zijn.

Wat doe je?
Goed het wondje schoonmaken met een ontsmettende vloeistof, mocht je dit niet in huis hebben dan met water. Vaak wordt het ook aangeraden om de wond ‘aan de lucht te laten drogen.’ Dat is echter onzin: op deze manier kan er vuil in komen, met het bijbehorende ontstekingsrisico. Dek het wondje daarom af met een luchtdoorlatende pleister.

Naar de dokter?

Alleen als de wond niet geneest en blijft ontsteken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here