Plannen om je tuin eens onder handen te nemen? Het begint allemaal bij het uitdenken en ontwerpen van jouw droomtuin. Dit kan je door een professional laten doen, maar tegenwoordig zijn er ook genoeg online tools die jou kunnen helpen om zelf je tuin te ontwerpen. Bedenk daarom vooraf goed wat jouw wensen zijn en bepaal het budget. Zo kan jij zelf aan de slag! In dit artikel leggen we uit hoe je zelf een het beste tuinontwerp maakt.

Doe inspiratie op

Om voor jezelf een beter beeld te krijgen wat jouw stijl is en wat voor planten je bijvoorbeeld mooi vindt is het verstandig om eerst inspiratie op te doen. Inspiratie voor je tuin kan je op allerlei plekken vinden. Zowel online als offline. Denk hierbij aan tuinmagazines, maar ook inspiratieblogs of het platform Pinterest kunnen jou daarbij helpen. Verzamel de foto’s en maak hier een moodboard van. Zo heb je in één duidelijk document een overzicht van mogelijkheden voor jouw nieuwe tuin.

Maak gebruik van gratis online tools

Gelukkig bestaan er gratis online programma’s waarbij je zelf jouw tuin kan tekenen en ontwerpen. Eén van de bekendste gratis tools is Floor Planner. Niet alleen kan je hier de plattegrond van je huis en tuin tekenen, de tool biedt ook talloze inrichting opties aan. Op deze manier kan je spelen met verschillende designs, opstellingen en soorten decoraties voor je tuin. Alternatieve tools zijn Gardena, Garden Planner (wel volledig in het Engels) en Yardesign.

Hoe kan je zelf een tuin ontwerpen

Bepaal de functie en sfeer van je tuin

Een tuin is persoonsgebonden. De een vindt een tuin mooi met zoveel mogelijk groen terwijl de ander liever meer bestrating ziet. Mensen met kleine kinderen zijn misschien op zoek naar een tuin die veilig is om in te spelen en een ouder echtpaar wilt graag een onderhoudsarme tuin. Bepaal daarom vooraf wat de functie van je tuin wordt en welke sfeer je deze mee wilt geven.

Beplanting en verharding

Kijk naast de functie van de tuin ook naar wat mogelijk is qua beplanting. Niet iedere plantensoort is geschikt voor iedere grondsoort. Het is wel de bedoeling dat alle planten, bloemen en bomen goed aarden. Dit geldt ook voor het type verharding die je uitkiest. Er zijn veel diverse mogelijkheden op het gebied van bestrating, maar hier hangen ook verschillende prijskaartjes aan. Afhankelijk van jouw budget en wensen kun je hier een keuze in maken.

Meer tips voor je tuin?

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw tuin? Op onze website vind je ontzettend veel tuintips, inspiratie en onderhoudstips die jou kunnen helpen om meer uit je tuin te halen. Heb jij nog meer goede tips voor de tuin en wil je deze graag met ons delen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here