Niet iedereen heeft een grote tuin, toch verlangen we allemaal naar het tuingevoel wanneer het zonnetje schijnt. Door je balkon of terras te verrijken met planten heb je toch het gevoel om lekker ‘groen’ te zitten. Maar hoe pak je dat aan?

Optimaal gebruik van de ruimte

Het plaatsen van planten betekent dat je ruimte inlevert. Voor mensen met een groot balkon of terras is dat niet zo’n probleem. In dat geval kun je mooie potten kopen om planten in te zetten. Geschikte planten voor in een pot op het balkon zijn bijvoorbeeld de hortensia, mandevilla en de geranium. 

Voor degene die wat minder ruimte heeft op het balkon is het raadzaam om goed na te denken over de indeling. Je wilt immers geen kostbare zitruimte verliezen door grote bloempotten. Een oplossing is het gebruik van de muur. Hang één of meerdere planken aan de muur waar mooie hangplanten op gezet kunnen worden, of maak gebruik van hangpotten. Door meerdere planken boven elkaar te hangen ontstaat er een groene wand, dit wordt verticaal tuinieren genoemd.

Klimplanten

Ook klimplanten zijn heel geschikt om een groen balkon te creëren zonder dat er veel ruimte verloren gaat. Deze planten groeien tegen de muur omhoog en blijven dus mooi compact aan de zijkant van het balkon. Doordat een hele wand groen kan worden ontstaat het gevoel van de natuur. Naast klimop zijn er ook veel bloeiende klimplanten.

Klimplanten
Klimplant op je balkon

Hoe zonnig is het balkon?

De hoeveelheid zonlicht die een plant nodig heeft is heel verschillend. Waar de ene plant graag een groot deel van de dag in de zon staat, kan een andere plant daar juist helemaal niet tegen. Dit is dus een belangrijk aspect bij het kiezen van planten voor op het balkon. Planten kunnen trouwens ook dienen als natuurlijke zonwering! Een mooie hangplant aan de voorzijde van het balkon zorgt voor schaduw.

Moestuin op het balkon

Wist je dat een balkon ook prima gebruikt kan worden als moestuin? Niet iedere groente- of fruitsoort is geschikt om te laten groeien op het balkon. Ze kunnen namelijk best veel ruimte nodig hebben. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden die wél kunnen. Kruiden nemen weinig ruimte in beslag waardoor het balkon heel geschikt is om verse kruiden te laten groeien. Ook fruit zoals aardbeien hebben weinig ruimte nodig. Om je moestuin compact in te delen kunnen meerdere planten boven elkaar gehangen worden, of worden plantenbakken opgehangen de rand van het balkon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here