Bloembollen poten is even een werkje maar geeft op den duur kleur en fleur aan je tuin. Bloembollen zijn er voor het voorjaar en voor de zomermaanden.

Voorjaarsbloeiers

 

De tulp, narcis en krokus zijn echte voorjaarsbloeiers die in het najaar geplant moeten worden. Een tulpen- of narcissenbol moet minimaal 6 weken in de grond zitten voordat de vorstperiode aanvangt. Ze zullen in deze weken een stevig wortelgestel ontwikkelen en zijn dan gesetteld voordat het gaat vriezen. Een bodemtemperatuur van ongeveer 7 graden is ideaal voor deze bollen. Je kunt ze poten tussen eind september en begin december. Tulpenbollen zijn er in verschillende variaties. Zo zijn er vroegbloeiende en bollen die wat later hun kleuren laten zien. Afhankelijk van de temperatuur bloeien ze twee weken. Wanneer het voorjaar wat kouder is zie je een langere bloei bij de tulp. Leuk om vroeg- en laatbloeiende bollen bij elkaar te zetten zodat je een langere periode van bloeiende tulpen hebt. Wanneer de bloemen zijn uitgebloeid knijp dan de dode bloemkop er af en laat ze net zolang staan tot al het blad dood is. Dan heb je het jaar daarop weer plezier van dezelfde bloembol.

Zomerbollen

 

Wanneer je zomerbollen in bloei wil zien in je tuin is de juiste planttijd in mei. Zomerbollen- en knollen bloeien vanaf juli tot en met vroeg in het najaar. Wanneer de vorst uit de grond is kunnen de zomerbollen er in. Vanaf april kan voorzichtig gepoot worden. Mocht er een nachtvorstje voorspelt zijn en zie de neuzen van de bollen al te voorschijn komen, dek ze dan voor alle zekerheid even af. Het zou zonde zijn wanneer de vorst vat op de bol krijgt. Een aantal zomerbollen die veel geplant worden zijn;

  • Dahlia en Calla
  • Lelie en anemoontjes
  • Oxalis en begonia
  • Agapanthas
  • Crocomias

Wanneer je krokussen in de herfst wilt, schaf dan de herfstkrokusbolletjes aan. Deze lila en paarsbloeiende bollen geven een verrassend effect in elke tuin. Je kunt ze in augustus in een goed gedraineerde tuin planten en zult van deze bijzonder bloemetjes nog veel plezier hebben wanneer de meeste planten in de tuin zijn uitgebloeid!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here