Het kan zijn dat je wat sloopwerken hebt en hierbij asbest op het dak tegenkomt. Sowieso is het met sloopwerken altijd goed om te controleren of er asbest aanwezig is. Asbest kun je eigenlijk het beste laten verwijderen door een specialist, maar je kunt dit eventueel ook zelf doen. Wel is het belangrijk dat je dan op een aantal punten let. Hieronder lees je hier meer over.

Welke daken bevatten asbest?

Lang niet alle daken in Nederland bevatten asbest. De meeste daken zijn hier gemaakt van riet of van dakpannen en hier zit sowieso geen asbest in. Ook hoeft u niet bang te zijn voor asbest als u een golfplaten dak heeft met golfplaten die de letters AP, AV, AF, AFM, NA of NT bevatten.

Golfplaten die zeker asbest bevatten zijn platen met de letters AT, CAF of NF. In golfplaten met andere letters kan het ook zitten. Vaak liggen dit soort golfplaten op boerenschuren of kleine schuurtjes en aanbouwen.

Tips voor asbest verwijderen

Verder kunnen daken van dakleien asbest bevatten, indien ze voor 1994 zijn gelegd. Soms zijn deze daken echter van (lei)steen en dan zit er weer geen asbest in. Een leien dak kunt u het beste altijd door een specialist laten controleren op asbest.

Platte daken bevatten soms bitunen. Indien deze bitunen of een deel hiervan (bijvoorbeeld de onderste laag) voor 1994 zijn gelegd, kan hier ook asbest in zitten. In dat geval is het ook aan te raden om dit te laten checken door een specialist.

Regels asbest verwijderen

Zelf asbest verwijderen kost misschien minder, maar u moet wel rekening houden met een aantal regels. Allereerst mag u alleen een dak met asbest verwijderen als het om golfplaten gaat. Deze golfplaten moet ook goed in zijn geheel kunnen worden verwijderd, zodat het niet gaat scheuren of beschadigd raakt. Verder mag het gebouw waarop het dak ligt geen bedrijfsmatige bestemming hebben. Daarbij moet u de werkzaamheden ook van tevoren melden bij het Omgevingsloket van de gemeente.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here