Waarschijnlijk heb je er al eens van gehoord: veel mensen die een nieuwe woning met tuin zoeken, willen dat deze tuin ten zuiden van hun woning ligt. Waarom is dit eigenlijk en zit hier een logische verklaring achter? In dit blog vertellen we je daar graag meer over en vind je de nodige inspiratie en tips waarom het kiezen voor een tuin op het zuiden helemaal zo gek nog niet is.

Reden nummer één: de zon!

Eigenlijk spreekt het voor zich. Mensen hebben zonlicht nodig. Vitamine D op ons lichaam geeft een gezonde teint en met een fijn zonnetje is het eenmaal prettiger leven en werken dan zonder zon. Daarom is die tuin op het zuiden zo belangrijk. De zon komt namelijk op in het oosten en gaat onder in het westen. Hierdoor staat de zon gedurende dag op de tuin te schijnen. Niet alleen prettig voor de bloemen en planten, maar ook fijn als je lekker wil genieten van het goede weer. Je profiteert dus eigenlijk optimaal van de zon met een tuin op het zuiden van je huis. Bovendien staan je planten niet in de schaduw, waardoor ze sneller groeien en genoeg vitamines binnenkrijgen.

Tuin op het zuiden zorgt voor zon

De zon nuttig gebruiken

Maar dat zonlicht is niet alleen prettig voor de bloemen, planten en ons mensen. Een tuin op het zuiden kan ook betekenen dat het een stuk aantrekkelijker wordt om iets met dit zonlicht te doen. Zo kun je bijvoorbeeld zonnecollectoren in je tuin plaatsen (als je een grote tuin hebt) die het zonlicht opvangen en omzetten in energie. Ook is een zwembad in je tuin aan de zuidkant vaak prettiger, aangezien het zonlicht het water zo geleidelijk aan opwarmt. Maar dit is nog altijd sneller dan wanneer je een zwembad aan de noordkant en dus schaduwrijke plek van je huis hebt staan.

Zijn er ook minpunten?

Toch zijn er ook minpunten als je tuin ten zuiden van je woning ligt. Doordat het zonlicht altijd op je tuin staat, heb je natuurlijk ook te maken met de warmte van de zon. Aangezien de tuin vaak een grote, open ruimte is, krijgt de warmte zo ook alle kans om het huis op te warmen. In de winter misschien niet zo erg, maar in de zomer kan dit irritant zijn. Veel mensen hebben daarom een zonnescherm, luxaflex of gordijnen aan de zuidkant van hun huis om tijdens een warme zomerdag de warmte en het zonlicht buiten te houden.

Meer over tuinieren en tuintips

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden die er zijn op tuingebied? Of ben je op zoek naar meer informatie over een bepaalde tuinstijl? Of kun je als ervaren tuinierder wat inspiratie gebruiken? Op onze website vind je meer informatie over tuinieren, tuin onderhoud en alles wat er bij een goed onderhouden tuin komt kijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here