Of je nu alvast je tuin wil voorbereiden op het ouder worden of dat je de tuin van je (groot)ouders wil aanpakken: een toegankelijke tuin voor ouderen is belangrijk, zodat zij ook nog op hoge(re) leeftijd van hun tuin kunnen genieten. In dit blog geven we enkele praktische tips en adviezen waar je rekening mee kunt houden. Want het is makkelijker om je tuin toegankelijker voor senioren te maken dan je wellicht zult denken. En met een paar kleine aanpassingen kun jij of je familielid ook op zijn of haar oude dag genieten van de tuin.

Handig tuingereedschap

Houd je van tuinieren en wil je dit op latere leeftijd nog steeds met plezier doen? Kijk dan eens in een tuincentrum naar de verschillende soorten tuingereedschap. Hier vind je vaak gereedschappen die het tuinieren een stuk minder intensief en gemakkelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan een automatische heggenschaar- of snoeier of een snoeimes in hoogte verstelbaar. Ook bewateringsmechanieken of irrigatiemiddelen, grasmaaiers en speciale snoeischaartjes kunnen de werklast verminderen. Lukt het niet om een heg te knippen of kun je niet meer bij die ene plant? Schakel dan een klusjesman of tuinman in. Het kost wat, maar je weet zeker dat je tuin professioneel aangepakt wordt en er weer lange tijd tegenaan kan.

Vermijd op- of afstapjes

Verreweg het belangrijkste is het wegwerken van obstakels of vermijden van gevaarlijke situaties. Heeft je eigen tuin of die van je (groot)ouders veel hoogteverschillen, dan raden we het aan om deze te egaliseren of in ieder geval minder steil te maken. Het beklimmen van trapjes of terrassen in een tuin kan problemen opleveren op latere leeftijd, door de grond op zoveel mogelijk plekken te egaliseren voorkom je het risico op valpartijen. Je kunt trappen vervangen door zachte hellingen (al dan niet bestraat) of door egale tegels te leggen.

Tuinieren geschikt voor ouderen

Makkelijk te onderhouden tuin

Als we ouder worden wil het lichaam soms niet meer, maar het hoofd wel. Daarom is het belangrijk dat je tuin ook op latere leeftijd makkelijk te onderhouden is. Zorg ervoor dat bloemen en planten makkelijk te bereiken en te onderhouden zijn. Zet bloempotten zeker niet te hoog weg of op plekken waar je er niet goed bij kunt. Voor velen is het in dat geval om dat voor een gazon of een steentuin te kiezen, hoewel dat niet per se hoeft. Zolang je tuin overzichtelijk is en je minimale inspanningen hoef te verrichten voor het onderhoud, heb je er langer plezier van!

Meer tips en adviezen

Er bestaat ook zoiets als een onderhoudsvrije tuin. Met een aantrekkelijk ontwerp heb je dan een tuin die het hele jaar door om relatief weinig onderhoud vraagt. Wil je meer weten over dit soort tuinen of heb je nog vragen? Bekijk dan eens op onze pagina’s ter inspiratie op het gebied van tuin onderhoud of lees onze blogs met praktische tuintips. Het kan nooit kwaad om wat extra inspiratie voor je tuin op te doen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here