Een mooie, grote tuin is niet voor iedereen of voor ieder huis weggelegd. In de stad ontbreekt het vaak aan ruimte, heb je alleen een kleine postzegel als tuin of een bovenwoning met een balkon. Maar wanneer je huis of appartement een plat dak heeft, dan zou het weleens een serieuze optie kunnen zijn om een daktuin te ontwerpen. Hoe pak je dat aan? Waar moet je op letten?

Draagkracht
Laat je dak altijd eerst controleren op draagkracht. Is het dak stevig genoeg om één of meerdere mensen te dragen en een doornat groendak? Informeer uitvoerig naar de dakconstructie en de maximaal toelaatbare dakbelasting voor je een besluit neemt.

Bescherming
Het dak is vaak niet geschikt om direct op te gaan staan. Je moet het beschermen om lekkages in de toekomst te voorkomen. Vraag aan een expert welke ondergrond hiervoor voldoet, zoals vlonders. Zorg er daarnaast voor dat de dakbedekking waterdicht is en planten met te diepe wortels tegenhoudt.

dakterras creëren
Een dakterras creëren is niet zo eenvoudig. Door het volgen van de stappen die in dit artikel staan, helpen we je op weg.

Aankleding
Ook in een daktuin zijn de mogelijkheden eindeloos. Bomen, een vijver, bestrating of overkapping, als de draagkracht het toelaat, kan het gerealiseerd worden. Leef je dus helemaal uit, en denk ook aan de lange-termijnirrigatie van de planten!

Toegang
Tot slot moet er uiteraard een ingang naar de daktuin gemaakt worden. Dat kan door een vaste trap te plaatsen en een kleine cabine op het dak met een deur erin. Een goedkopere optie is het plaatsen van een uitklapbare trap met een luik.

Een groendak is een heerlijke groene oase om even tot rust te komen. En een daktuin kan je ook nog eens geld opleveren! Vaak bespaart een daktuin verwarmings- en koelingskosten omdat hij goed isoleert en overtollig regenwater opneemt. Bovendien wordt je woning meer waard. Een goede investering dus! Heb je op dit moment alleen niet voldoende spaargeld om zo’n project te financieren? Informeer dan eens bij een kredietverstrekker als Findio naar de mogelijkheden. Zie jij jezelf al zitten?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here