Veel huizen in Nederland zijn voorzien van een tuin, helaas zijn die soms niet groter dan een spreekwoordelijke postzegel. Dat betekent niet dat je niets met je tuin moet doen. Met deze 5 tips lijkt je tuin gegarandeerd een stukje groter.

Tip 1: Werk in de hoogte

Als je een vrije muur of schutting hebt, is het een goed idee om in de hoogte te tuinieren. Zo kun je lekker veel planten kwijt, zonder dat je ruimte moet inleveren. Een kruidentuintje ziet er leuk uit én tilt je kookkunsten naar een hoger niveau. Als je het simpel wilt houden, kun je ook simpelweg klimop plaatsen, zo creëer je toch een groenere tuin.

Tip 2: Kies de juiste meubels

Je wilt misschien wel én een loungeset én een leuke picknicktafel én een hangmat, maar in een kleine tuin past dit simpelweg niet. Kies daarom de meubels uit die bij jou passen. Als je graag buiten eet is een hangmat misschien minder handig, maar als je alleen lekker wilt zonnen en uitrusten zal een picknicktafel te veel in de weg staan. Als je dan een loungeset neemt is het slim om er eentje nemen met opbergruimte, zo kun je ook makkelijk je tuinkussens kwijt.

Tip 3: Plaats een haag

Dit klinkt misschien heel onlogisch maar: plaats een haag midden in je tuin. Oké, dat gaat niet lukken bij een tuin van een paar vierkante meter, maar bij een iets grotere tuin creëer je zo een idee van ruimte. Niemand weet wat er achter de haag zit, misschien nog wel een hele tuin? Hier kun je bijvoorbeeld een leuke zithoek of speelhoek achter plaatsen, of simpelweg de fietsen of kliko.

Tip 4: Zet de tuin vol met planten

Sommige mensen denken dat je een kleine tuin het beste geheel kunt volleggen met tegels, zodat er geen ruimte verloren gaat. Omdat dit eentonig is lijkt de tuin juist kleiner. Door verschillende kleuren planten te plaatsen, creëer je diepte. Als je bijvoorbeeld achterin de tuin donkere planten plaatst, lijkt deze dieper, als je lichtere planten gebruikt lijkt het breder. Het is niet alleen een visueel effect, het maakt je tuin ook nog eens stukken gezelliger. Als je niet zo goed weet waar je moet beginnen kun je een tuinarchitect in de arm nemen.

Tip 5: Plaats goede verlichting

Door slechte verlichting oogt je kleine tuin een stuk rommeliger en onverzorgder als het begint te schemeren. Het is dus belangrijk altijd goede tuinverlichting te gebruiken, ook in kleine tuinen. Plaats bijvoorbeeld mooie grondspots langs het tuinpad, of mooie lichtbollen op zonne-energie langs het terras.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here