Voor veel ouders met jonge kinderen is het hebben van een tuin een grote wens. En als je dan een tuin hebt, zorg je natuurlijk voor een kindvriendelijke tuin en richt je deze zo in dat kinderen lekker en veilig kunnen spelen. Maar waar je vooral op moet letten, is welke planten er in de tuin staan. Veel kinderen stoppen graag dingen in hun mond en als de plant giftig is kan dat flink verkeer aflopen. Maar ook het aanraken kan al een reactie geven. Welke 5 tuinplanten zijn giftig en moet je dus echt vermijden in een kindvriendelijke tuin?

1. Blauwe regen

De blauwe regen is een hele decoratieve plant door de paars-blauwe trossen met kleine bloemen. Bovendien is het een echt snel groeiende tuinplant en dat maakt deze plant echt een favoriet van veel mensen. Maar met kinderen is het toch oppassen geblazen met deze plant. Het gif van deze plant zit in de takken, peulen en zaden. Het is vooral gevaarlijk als je kind het in de mond stopt. De  symptomen bij inname zijn braken en buikloop.

2. Gouden regen

Net als de blauwe regen zie je de gouden regen in veel tuinen. Ook met de gouden regen is het heel erg oppassen met kinderen. Van deze plant zijn alle delen giftig, maar het gif zit vooral in de wortels, bast en de zaden. Slecht een klein aantal zaden kunnen al dodelijk zijn. Symptomen bij inname zijn braken, een brandend gevoel in mond en keel, buikloop, en opwinding overgaand naar verlamming.

3. Oleander

De oleander zie je de laatste jaren steeds vaker in de Nederlandse tuinen. Deze plant komt oorspronkelijk veel vaak in de landen rond de Middellandse Zee en roept vaak het vakantiegevoel op. Maar let op met kinderen. Eén blad kan voor je kind al dodelijk zijn. Overigens zijn van de oleander alle delen giftig dus niet alleen het blad. Symptomen zijn pijn in de maag, darmontsteking, braken, buikloop en hartzwakte.

4. Zomerklokje

Het zomerklokje is familie van de bekende narcis. Het is een lieflijk plantje om te zien. Maar pas op, alle delen zijn bij inname giftig. Bovendien kan het melksap bij aanraking al zorgen voor een reactie. Je kunt last krijgen van buikloop en braken. Als je een hovenier inschakelt bij het tuinontwerp of de aanleg van jullie tuin, bespreek dan duidelijk dat je geen planten wilt die giftig zijn voor kinderen. Hij kan je goed helpen met het maken van de juiste keuzes.

5. Clematis

De clematis is zo’n handige plant die tegen schuttingen of muren kan klimmen. De bloemenzee die deze plant geeft is heel decoratief. Maar pas op met deze tuinplant in een tuin met kinderen. Niet alleen zijn alle delen van de plant bij inname gevaarlijk. Maar het sap van deze plant is zelfs al giftig door het aan te raken. Symptomen zijn prikkeling van de slijmvliezen, maag- en darmontstekingen en blaren.

Een tuin is natuurlijk geweldig met kleine kinderen. Maar let dus echt op wat je in je tuin zet aan beplanting. Je wilt niet dat je kind ziek wordt door het contact met of eten van de planten in jouw tuin. Als ouder streef je er naar dat jouw kind veilig in en om het huis kan spelen. Een kindveilig huis betekent dus ook dat je kijkt naar hoe je de tuin inricht en welke planten je kiest!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here