Heerlijk! Het is zomer, dus kunnen we weer langer buiten zitten. Of je nu heerlijk aan het relaxen bent na een barbecue met vrienden, een boek wil lezen of een spelletje met je kinderen gaat spelen: het is belangrijk dat je ook in de zomer over goede buitenverlichting beschikt. Tegenwoordig zijn er allerlei manieren om je tuin te verlichten en tegelijkertijd ook op te vrolijken met verschillende soorten lampen, fakkels of ander soort verlichting. Wil je meer weten over het verlichten van je tuin? Lees er dan meer over in dit nieuwe blog.

Buitenlampen kiezen: waar let ik op?

Voordat je je buitenlampen kiest moet je rekening houden met een aantal zaken. Allereerst moet voor jezelf het doel van de buitenverlichting helder zijn. Zoek je buitenlampen die je helpen bij het oriënteren of ben je op zoek naar lampen die sfeer en gezelligheid brengen in je tuin? Verlichting in je tuin kun je ruwweg verdelen in drie categorieën: verlichting om daadwerkelijk je tuin te verlichten (bijvoorbeeld op het terras), oriëntatie (verlichting langs paden of stoepjes) en verlichting om sfeer in je tuin te brengen (denk aan lichten in bepaalde kleuren of sterktes).

tuinverlichting
tuinverlichting

Een veilige en verlichte tuin

Een ander doel van buitenverlichting kan zijn om je tuin een stukje veiliger te maken. In dat geval worden de lampen ook in de winter aangedaan. Bijvoorbeeld wanneer je tijdens een avond je fiets in de schuur wil zetten, je in de schuur moet zijn of vroeg de morgen via de achterdeur naar je werk of school gaat. Hiervoor zijn buitenlampen met een sensor uitermate geschikt: omdat deze lampen pas aan gaan wanneer er iemand voorbij loopt, bespaar je veel energie en hoeven de lampen niet dag en nacht te branden. Dat scheelt je weer elektriciteitskosten.

Groene verlichting

Een nieuwe trend die helemaal in de huidige tijd past is het aanleggen van buitenverlichting op groene elektriciteit. Misschien ken je wel de lampjes met een zonnecollector? Inmiddels zijn er hele series lampen uitgerust met een zonnepaneel, zo hoef je je buitenverlichting niet op een los of apart stroomcircuit aan te sluiten. Ook is het mogelijk om met behulp van enkele losse zonnepanelen stroom op te wekken voor je buitenverlichting. Buitenverlichting op basis van batterijen of accu’s is ook mogelijk, alleen loop je hierbij het risico dat de lampen uitvallen wanneer hun stroomvoorziening op of leeg is.

Heb je al een lichtplan?

Tot slot valt het aan te raden om, wanneer je nieuwe verlichting in je tuin aan gaat leggen, hier al een plan voor te hebben. Dit wordt ook wel het lichtplan of lichtontwerp genoemd. In dit ontwerp schrijf je hoeveel verlichting per vierkante meter je ongeveer nodig hebt en welk type lamp je waar gaat plaatsen in je tuin. Je kunt dit gewoon even snel uittekenen op een velletje papier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here