Het ontwerpen van je tuin vraagt om enige creativiteit. Waarschijnlijk is het je al opgevallen dat de buren laatst hun tuin hebben laten verbouwen door een tuinarchitect. Hun tuin trekt nu alle aandacht en alle buren hebben het erover. Jouw tuin was vier jaar geleden al verouderd en sindsdien is het er niet veel beter op geworden. Maar het inschakelen van een dure tuinarchitect zie je eigenlijk ook niet zitten. Dan zit er maar een ding op: zelf een tuinontwerp maken. Maar hoe zorg je er dan voor dat jouw tuin er net zo doordacht en verzorgd als die van de buren uit komt te zien? In dit blog lees je over vier trucs die echte tuinarchitecten ook altijd gebruiken wanneer ze een tuin gaan ontwerpen.

1.     Tuinarchitecten gebruiken een tekening op schaal

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zo, dit cliché hebben we gehad. Een goed tuinontwerp staat of valt met een goed plan dat op papier wordt gezet. Het klinkt misschien als extra werk en veel gedoe, maar door je tuinontwerp op papier te zetten, wordt de kans dat iets niet blijkt te passen kleiner. Wanneer je halverwege de werkzaamheden opeens je plannen moet gaan wijzigen ben je uiteindelijk meer geld en tijd kwijt. Zet de afmetingen van je tuin op papier en gebruik dit als basis van je ontwerp. Je zult merken dat je alles veel beter kunt plaatsen op deze manier.

2.     Verrassende hoekjes in de tuin

Door gebruik te maken van muurtjes en hagen creëren tuinarchitecten verrassende hoekjes in de tuin. Zeker bij een wat grotere tuin is dit een ideale manier om je tuin op te breken en de verleiding op te wekken om de tuin te verkennen. Je hoeft hierbij geen grote en hoge afscheidingen te plaatsen, ongeveer 125 cm is een prima hoogte om het beschutte effect te krijgen.

Tuinarchitecten
Tuinarchitecten zorgen voor een goede planning. Veel schetsen en schrappen hoort er nou eenmaal bij.

3.     Tuinarchitecten werken gestructureerd

Net als de eerste truc, is deze truc ook vooral gebaseerd op de werkwijze van tuinarchitecten en niet zozeer op het ontwerp. Tuinarchitecten werken namelijk volgens een vaste structuur. Ze springen niet van het ene idee in het andere, maar bouwen het ontwerp op vanaf de basis. Ga je niet bezighouden met de invulling van de plantenbakken als je nog niet precies weet hoeveel plantenbakken je gaat plaatsen en waar je deze precies gaat plaatsen. Werk stapje voor stapje en vul je tuin op die manier verder in.

4. Minder is meer

Een laatste vuistregel die tuinarchitecten veel gebruiken bij het ontwerpen van tuinen is: meer is minder. Ja, we weten het, weer een cliché. Maar ook hierbij geldt dat het wel een terechte uitspraak is in het geval van tuinontwerpen maken. Een tuin die is ontworpen door een tuinarchitect ziet er vaak overzichtelijker uit, omdat deze niet de drang voelen om de tuin te vullen met een overdaad aan elementen. Probeer je tuinontwerp netjes te houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here