Door bloemen in de tuin te planten geef je jouw tuin een vrolijke en kleurrijke uitstraling. Dankzij de vele mogelijkheden die kwekers tegenwoordig hebben, kunnen zij veel verschillende bloemen kweken die we voorheen nooit in deze contreien tegen zijn gekomen. Hierdoor zien we ook dat verkopers steeds meer vrijheid krijgen in het aanbieden van bloemen om te planten in de tuin. Vroeger werden 1-jarige zomerbloeiers bijvoorbeeld steevast ná 15 mei geplant, omdat deze simpelweg nog niet eerder beschikbaar waren voor verkoop. Nu kun je de meeste bloemen en planten voor in de tuin het hele jaar kopen. Maar wanneer is het beste moment om je bloemen te planten voor in de tuin? Je leest het hier.

Iedere plant heeft zijn eigen voorkeur

Kwekers en verkopers houden altijd rekening met de seizoenen. In het voorjaar is de meeste vraag naar voorjaarsbloeiers, dus zorgen verkooppunten zoals tuin- en bouwcentra ervoor dat ze deze planten in het assortiment hebben. Maar dit betekent niet dat de planten die je momenteel tegenkomt in het tuincentrum ook per se het meest geschikt zijn om nu te planten. Dit heeft alles te maken met concurrentie tussen verkopers van bloemen en planten voor in de tuin. Ieder verkooppunt wil als eerste zijn met het aanbieden van populaire plantjes. Maar door deze strijd verschuift de datum dat ze beginnen met het verkopen van een bepaald soort plant ieder jaar een beetje naar voren. Hier heb jij als consument eigenlijk helemaal geen baat bij, dus het is verstandig om vooraf te onderzoeken welke bloemen geschikt zijn voor planten in deze tijd van het jaar.

Bloemen planten tuin
Bloemen geven je tuin extra kleur en sfeer

Planten houden niet van vorst

Iedere plant heeft dus een eigen voorkeur. Wat eigenlijk alle plantsoorten gemeen hebben is hun aversie jegens vorst. Tijdens vorstperiodes krijgen de meeste planten het zwaar te verduren, dus gaan ze in een soort winterslaap. Ze verbruiken dan niet zoveel energie, dus hoeven ook niet veel voeding uit de grond te halen. Na het planten van bloemen in de tuin is het juist cruciaal dat deze voldoende voedingsstoffen kunnen opnemen. Voorkom dus dat je planten in de grond zet net voordat een vorstperiode dreigt aan te breken. Dit kan ten koste gaan van de levensduur van je plant.

Vraag het aan een expert

Omdat het onbegonnen werk is om de beste zorg voor iedere plantsoort te beschrijven, houden we het liever kort en krachtig. Je kunt het beste contact opnemen met een expert op het gebied van bloemen planten in de tuin. Een hovenier heeft bijvoorbeeld veel ervaring met het planten van allerlei soorten planten in verschillende periodes. Zij zijn niet afhankelijk van tuin- en bouwcentra en kunnen je dus betrouwbaar adviseren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here