Simpel gezegd: iedere tuin heeft op een bepaald moment aandacht en onderhoud nodig. Tenzij je het concept van een wilde natuurtuin nastreeft. In dat geval heb je geen omkijken meer naar je tuin en laat je alles groeien en bloeien zoals de natuur dat wil. Een wilde tuin in combinatie met een rijtjeshuis gaat al lastig, laat staan wanneer je een kleine stadswoning hebt. Dus nee, de meeste tuinen kunnen niet zonder écht onderhoud. Wel zijn er allerlei mogelijkheden om het onderhoud voor je tuin te beperken. Handig als je zelf niet zo’n goede tuinman bent of weinig tijd of energie in je tuin wil steken.

Waar aan denken bij een tuin zonder onderhoud?

Tuinmannen en hoveniers spreken dan ook liever van een onderhoudsarme of onderhoudsvriendelijke tuin. Daarmee wordt een tuin bedoeld die een vrij laag kostenplaatje heeft op het gebied van onderhoud. Want wie een tuin aan laat leggen, bepaalt daarmee ook grofweg de kosten die een tuin later heeft: grasmaaien, onkruid wieden, snoeien en inzaaien van nieuwe planten of bloemen zijn punten die mee worden genomen in tuinontwerpen. Ook vijveronderhoud of het reinigen van terrastegels valt hieronder.

De onderhoudsvriendelijke tuin

De onderhoudsvriendelijke tuin kenmerkt zich echter nog door meer eigenschappen. Door gebruik te maken van enkele handige toepassingen of ornamenten in de tuin, wordt het tuinonderhoud dat nodig is al snel teruggebracht tot een minimale inspanning. Een aantal opties:

  • Terrastegels: Speciale terrastegels waarvan de voegen zijn gevuld met beton of vulcement houden het meeste onkruid tegen. In verband met de regenwaterafvoer is het aan te raden om niet heel je tuin te voorzien van deze tegels.
  • Grind: Zaadjes, door de wind of vogels verspreid, hebben niet veel ruimte of licht nodig om te kiemen. Door grind aan te leggen met een beschermende wortelfolie wordt het risico op uitschietend onkruid gemakkelijk voorkomen.
  • Bodembedekkers: Met bodembedekkers creëer je een mooie, volle tuin waar onkruid geen kans krijgt. Ook hoef je de meeste bodembedekkers zoals klimop, lavendel of schaduwkruid nauwelijks te onderhouden.
  • Haagwerk: Wil je een haag rondom je tuin zonder dat je deze hoeft te knippen? Opties als de hedera hoeven geen jaarlijkse snoeibeurt te krijgen.

Een gazon vraagt ook om het nodige onderhoud. Een goedkopere optie is dan om voor kunstgras te kiezen. Maar informeer je hier goed over. Kunstgras is er namelijk in zeer uiteenlopende kwaliteit, soorten en kleuren. Ook bladverliezende bomen of hagen en struiken brengen vanzelfsprekend meer onderhoud met zich mee voor je tuin.

Onderhoudsvrije tuin

Dé plek voor al je tips

Tuinenmagazine.nl is een plek voor de laatste weetjes, tips en adviezen over je tuin. Ben je op zoek naar een unieke combinatie van een onderhoudsvriendelijke tuin met een moderne of juist klassieke woning? Op onze site vind je diverse blogs en artikelen ter inspiratie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here