In Nederland behoort en beetje tot de standaard. Een gazonnetje voor de kinderen om op te spelen achter of voor het huis. Het is dan ook een vrij typisch element als je een Nederlands huis en zijn tuin zou moeten omschrijven. Toch kiezen velen er steeds vaker voor om een tuin aan te leggen zonder gazon. En dat is best begrijpelijk, want er zijn vele stijlvolle opties voor tuinen zonder een gazon. Maak kennis met de opties die onze bloggers voor je op een rijtje hebben gezet!

Tuin zonder gazon: waar begin ik?

Een tuin zonder gazon bestaat er in vele opties en mogelijkheden, maar de basis begint altijd bij een goed ontwerp. Je kunt het ontwerp van je tuin zelf maken, maar tegenwoordig zijn er ook veel hoveniers of tuinspecialisten die dit voor je willen doen. Neem voor jezelf altijd een paar uitgangspunten in je achterhoofd: hoe bouw ik mijn tuin zonder gazon op? Wat worden de afmetingen en wat wil ik wel of juist absoluut niet in mijn tuin? Het kan handig zijn om een checklistje te maken of alvast een kleine ontwerpschets voor je hulp inschakelt.

Tip: De combinatie van water en houd is erg mooi. Heb je de ruimte? Dan is een prachtige vijver met een vlonder annex terras een zeer stijlvolle optie en een prima plekje om lekker te loungen in de zomer. Je kunt de vlonder zelf aanleggen, maar je kunt hier (als je zelf niet zo handig bent) ook gewoon een hovenier of tuinspecialist voor inschakelen.

Tuin zonder gazon

Wilde tuin

Een goed van een tuin waar geen gazon ligt is de ‘wilde tuin’, ook wel de natuurtuin genoemd. Bij deze tuin is er vaak geen strakke lijn aanwezig (op het voetpad of een terrasje daargelaten). In de wilde tuin groeien planten en bomen door elkaar. Kenmerk zijn dan ook de vaak bloemrijke perken waar een groot aantal soorten en kleuren bloemen door elkaar staan. De afwezigheid van een duidelijk tuinontwerp of de menselijke hand is karakteristiek voor deze tuinen. Ons advies is dan ook om zo min mogelijk in te grijpen in een wilde tuin.

Een gelaagde tuin

Een populaire optie is om gelaagdheid in je tuin aan te brengen. Door te werken met hoogteverschillen creëer je een speelse tuin met een unieke look and feel. Wat je ook vaak ziet zijn de verhoogde stenen plantenbakken of verhoogde ornamenten waar je planten tegenaan kunt laten groeien. Het biedt ook kansen voor een terras of fijn beschut zithoekje. Ook de combinatie met bomen of hogere planten zoals bamboe en heggen of hagen doet het altijd goed.

Goed om te weten

Dé beste tuin bestaat niet. Net als met je inrichting kun je eigenlijk met je tuin tegenwoordig alle kanten uit. We begrijpen dat je daar best wat hulp bij kunt gebruiken. Bekijk dan ook onze blog voor meer tuintips, inspiratie of handige adviezen.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here