Of je nu net een boerderij hebt gekocht of al jaren in een boerderij woont en de tuin eens aan wil pakken: boerderijen hebben doorgaans genoeg ruimte om te tuinieren. De mogelijkheden op dit gebied zijn eindeloos. Tegenwoordig is er namelijk zoveel keuze uit allerlei planten, terrasvormen, ornamenten, planten en bomen. Het kan daarom nooit kwaad om jezelf te laten inspireren. Wij van Tuinenmagazine.nl helpen je daar graag een handje bij.

Een tuin bij je boerderij kiezen

Belangrijk punt voordat je een tuinontwerp laat maken, is om te bedenken wat jouw tuin moet uitstralen. Woon je in een gerenoveerde boerderij waarbij oud en nieuw samengaan, dan is het een idee om voor een moderne tuin te kiezen. Heb je kinderen en wil je hen alle ruimte geven om te spelen? Dan is een combinatie van een leef- en speeltuin een betere optie. Een tuin is dan ook vaak een echte stijlmaker. Zeker als je een grote tuin hebt wil je natuurlijk dat deze perfect bij jouw boerderij of hoeve past.

Het boerenbedrijf

Ben je zelf praktiserend agrariër of tuinbouwer, dan moet je tuin natuurlijk niet al te veel in de pand liggen voor de dagelijkse werkzaamheden. Een klassieke optie is dan ook om het woongedeelte met de tuin los van de schuren, kassen of stallen te plaatsen. Dit geldt voor de meeste boerenerven.

Een groot gazon

Een groot gazon is ook typisch voor een boerderij of oude hoeve. Het gras, eventueel rondom en naast het huis, zorgt ervoor dat de boerderij (van zichzelf al een groot pand) nét dat beetje meer krijgt en groter doet laten lijken. Een vijver of geometrische hagen van buxus of ilex (Japanse hulst) zijn een mooie afwerking.

Tuin bij boerderijen

Kies voor een bloemenzee!

Bloemen sieren iedere tuin. En dat geldt al helemaal voor een boerderijtuin. Ook hierin heb je natuurlijk een ruimte keuze uit allerlei bloemen en planten. Maak een mooie kleurenmix of kies voor verschillende, vooraf gekozen kleurvlakken.

Tip: Let altijd op de soort bloem die je inzaait. Je hebt eenjarige bloemen zoals de bolderik, goudsbloemen of asters die slechts een seizoen bloeien en je het volgende jaar opnieuw moet planten. Wil je vastigheid? Dan zijn meerjarige bloemen aan te raden. Denk aan stokrozen, vingerhoedskruid of zonnehoed.

Kijk uit met compacte tuinen

De reden om in een boerderij te wonen ligt vaak bij de beschikbare ruimte. Die ruimte benutten door bijvoorbeeld gras in combinatie met een haag of heg werkt daarom erg goed. Kijk wel uit met compacte tuinen: dichte hagen, hoge planten en bomen die het zicht ontnemen. Hierdoor wordt je tuin optisch een stuk kleiner en doet het de ‘weidsheid’ van je erf teniet.

Praktische tips en adviezen

Ben je op zoek naar meer informatie of praktische adviezen en inspiratie? Kijk dan gerust eens rond op onze website. Hier vind je interessante blogs die je helpen bij het bepalen en of inrichten van jouw tuin. Met het juiste gevoel voor sfeer, inrichting en uitstraling is het niet moeilijk om een tuinontwerp te bedenken of uit te laten werken. Ook vind je er praktische tips voor je tuinonderhoud.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here