Waar moet je op letten als je nieuw haardhout aanschaft en welke soort past het beste bij jou? Je zou het misschien niet denken, maar verschillende houtsoorten geven een ander resultaat in de kachel. Wil je een warme vlam, of vooral een sfeervolle? En hoe vaak wil je er nieuw hout bij leggen? Verder is het ook belangrijk om de maat van je kachel in gedachten te houden, omdat hout zich ook anders gedraagt afhankelijk van de ruimte. We hebben een aantal verschillende houtsoorten voor je op een rijtje gezet.

Eikenhout

Als laatst heb je eikenhout, wat bekend staat om zijn trage verbranding. De blokken geven relatief veel warmte af, maar je hebt er veel van nodig om het vuur aan de gang te houden. Een voordeel is dat als de kachel eenmaal brand, je er niet vaak nieuwe blokken bij hoeft te leggen, vanwege de lange brandduur. Daarbij heeft eikenhout ook een schone verbranding en komt er dus weinig rook vrij. Je kunt van een van de soorten hout die hier uitgelegd worden een zak haardhout kopen op haardhout-goldenflame.nl of hun website bekijken voor meer advies.

Berkenhout

Berkenhout is een goede keuze als je op zoek bent naar een relatief goedkope houtsoort die veel warmte afgeeft. De blokken branden over het algemeen wat korter dan andere soorten hout. Berkenhout is makkelijk om aan te steken en geeft een felle gele vlam, het is vooral geschikt voor kleinere kachels

Beukenhout

Beukenhout is een van de duurdere houtsoorten en is wat moeilijker om aan te steken. De vlammen zullen een oranje kleur geven en de blokken branden redelijk lang. Beukenhout geeft wat meer warmte af dan berkenhout en is vooral geschikt voor grote kachels.

Essenhout

Essenhout ligt tussen berkenhout en beukenhout in. Qua prijs is het vergelijkbaar met Beukenhout, maar de vlammen zullen tussen geel en oranje liggen. Verder branden de blokken ongeveer even lang als die van beukenhout en ook geven ze een gelijke hoeveelheid warmte af. Essenhout brand het beste in kachels van gemiddelde grote.

Hout
Hout voor in de kachel.

Elzenhout

Elzenhout heeft een redelijk lage brandwaarde, wat betekent dat de blokken wat minder warmte zullen afgeven. Wel zullen ze lang blijven branden en heb je weinig blokken nodig om een kleine kachel te vullen. Elzenhout staat bekend om zijn mooie vlammenspel en schone verbranding. Bovendien is het ook nog eens een van de goedkopere houtsoorten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here