Spinnen, mieren, pissebedden, wormen, bijen en kevers: nee, niet iedereen moet er iets van hebben. Maar wist je dat insecten voor je tuin van levensbelang zijn? Insecten vervullen dan ook meerdere rollen in je tuin. Niet alleen voor het gezond maken en houden van de bodem en planten, maar ook voor de leefbaarheid. In dit blog vertellen we je graag meer over het nut van insecten voor je tuin en wat voor voordelen jij daar zelf bij hebt. Want ook alles dat kruipt, glijdt en krioelt heeft wel degelijk een doel!

Het verspreiden van stuifmeel

Stuifmeel is ontzettend belangrijk om te zorgen dat bloemen, bomen en planten kunnen groeien. Het meeste stuifmeel wordt verzameld en van bloem tot bloem gebracht door insecten. Met name bijen, vlinders, hommels of vliegen zorgen met hun kleverige pootjes vol stuifmeel dat bloemen en planten bevrucht worden als ze de nectar uit bloemen drinken. Zij dragen bij aan de voortplanting van al dat groen. Meer insecten in je tuin betekent dus niet dat je je zorgen hoeft te maken. Sterker nog: bijen en vlinders zijn dol op bloemen. En door verschillende bloemen in je tuin te planten heb je én een mooie tuin én een tuin die goed is voor de natuur.

Afvalverwerkers

En dan op de bodem van je tuin. Zonder dat we er erg in hebben, vinden hier namelijk dag in dag uit bijzondere processen plaats. Bodemkruipers zoals wormen, spinnen, pissebedden, kevers en mieren zijn namelijk heuse afvalverwerkers in je tuin. Rottende blaadjes, compost, oude takken of dode dieren worden vanzelf door deze kleine werkers opgeruimd of opgegeten. En daar hoef je helemaal niets aan te doen. Let wel op dat mieren zich graag in de voegen van je terrastegels of buitenmuren vestigen. Een alternatief is om de mieren te verjagen, dit kan met speciale soorten gif. Wil je het echter milieuvriendelijker aanpakken? Kies dan diervriendelijke- of milieuvriendelijke lokdoosjes of andere soorten insectenbestrijding.

Insecten voelen zich thuis in een tuin

Bron van voedsel

De rol van een insect in je tuin is dus heel divers. Van afvalverwerkers en bevruchters tot voedsel. Voedsel? Jazeker. Met name vogels zijn dol op een smakelijke vlieg of vette regenworm. Heb je een tuin vol insecten, dan trekt je tuin automatisch ook andere dieren aan. Insecten zijn daardoor een vast onderdeel van een gezonde, goede biodiversiteit. Een goed voorbeeld van dieren in je tuin zijn egels. Heb je last van slakken? Wanneer een egel actief is in je tuin, zullen de smakelijke slakken snel verleden tijd zijn door deze diertjes.

De natuur een handje helpen

Wil je de natuur een handje helpen en meer insecten in je tuin verwelkomen? Dat kan! Tegenwoordig vind je bij diverse tuincentra en tuinwinkels allerlei soorten insectenhotels. Deze ‘huisjes’ zijn vergelijkbaar met een nestkastje voor vogels, alleen hebben ze dan uit kleinere vormen en openingen, zoals verschillende blokken met gaatjes, rieten stengels of stro. Je kunt ze ook heel goed zelf maken.

Meer weten over tuinen of zoek je inspiratie voor je tuin of tuin onderhoud? Bekijk dan onze website voor handige tips en praktische adviezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here