Veel Nederlandse tuinen zijn voorzien van een klein tot middelgroot gazon. Een gazon maaien hoort daarom tot een van de klusjes waar een tuinier regelmatig mee bezig is. Je kunt het leuk vinden, of juist verschrikkelijk, maar feit blijft: voor een strak gazon is regelmatig maaien een vereiste. Het maaien wordt al een stuk leuker als het resultaat goed zichtbaar is. Iedereen weet hoe een grasmaaier werkt, maar wordt deze ook op de juiste manier gebruikt? Als je de vier tips in dit blog volgt ben je er zeker van dat het niet aan jouw maai skills ligt.

Het gazon regelmatig maaien

Een gazon moet dus regelmatig gemaaid worden, maar wat houdt regelmatig precies in en wanneer kun je het beste het gras maaien? In principe maai je het gazon wanneer je merkt dat het gras te lang wordt. In het voorjaar groeit het gras in rap tempo waardoor je het gazon wekelijks kunt maaien. Tijdens de zomer stagneert de groei enigszins en kun je het gazon om de week maaien. Er zit ook een verschil in het soort gazon dat je hebt liggen: een siergazon moet je vaker maaien dan een speelgazon. Tijdens de wintermaanden kun je het gazon het best laten rusten.

Grasmaaien
Regelmatig grasmaaien zorgt voor het beste resultaat

Het gazon op de juiste hoogte maaien

Je kunt het gazon het best niet te kort maaien. Hoe korter het gras is, des te groter de kans is dat je te maken krijgt met slijtage en uitdroging. Dit kan er op termijn weer toe leiden dat er kale plekken in het gazon ontstaan. Zeker in het voorjaar zijn nieuwe scheuten en wortels gevoelig, dus kort maaien is dan af te raden. Maai het gras op ongeveer 3 à 4 centimeter. Heb je net een nieuw gazon gezaaid? Dan mag je pas voor de eerste keer maaien als het gras 10 centimeter of langer is. In de herfst kun je het gras 2 tot drie centimeter langer laten groeien, zodat het gazon voldoende energie op kan slaan.

Rechte banen

Om een mooi verzorgd gazon te realiseren kun je het beste in rechte banen maaien. Wissel de maairichting regelmatig af om het gras gezond en onkruidvrij te houden. Maai het gazon bij droog weer, omdat nat gras je grasmaaier kan verstoppen. Ook wordt het gras niet zo fraai afgesneden bij nat weer, omdat het gras gaat hangen door het gewicht van het water. Voor het beste resultaat maai je dus bij droog weer!

Laat grasmaaisel liggen

Moderne grasmaaiers vangen het gras direct op na het maaien, zodat er geen hopen gras achterblijven op het gazon. Heb je niet zo’n grasmaaier of wil je het gras op een natuurlijke manier van voeding voorzien? Laat het grasmaaisel dan liggen, want dit is niets anders dan compost. Verwijder grashopen wel altijd!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here