Ga je je tuin opnieuw aanleggen, dan komt de vraag op tafel: hoe gaan we onze stukje erf omheinen? De omheining van een tuin heeft een grote invloed op de uitstraling van de complete tuin, belangrijk dus om hier goed over na te denken. Een mooie natuurlijke oplossing is een heg. Lees hier punten om op te letten bij het kiezen van een hoge of lage heg voor je tuin.

Hoge heg

Een heg, ook wel haag genoemd, staat voor dicht bij elkaar staande struiken of heesters. Uiteindelijk vormen deze struiken samen een dicht geheel. Kies je voor een hoge heg, dan is de kans groot dat privacy belangrijk voor je is en dat het om je achtertuin gaat. Lees hier enkele tips die interessant zijn om mee te nemen in je tuinaanleg wanneer je voor een hoge heg gaat:

  • Kies voor een wintergroene heg. Je zit er niet op te wachten dat in de winter alles kaal wordt. Populaire soorten zijn: coniferen, taxus of de buxus.
  • Ga voor een heg van twee meter hoog voor volledige privacy.
  • Wil je direct privacy, koop dan een kant-en-klare heg. Er is bijna geen inkijk en na een jaartje zijn de takken met elkaar vervlochten.
  • Heb je een iets kleiner budget, koop de heg dan kleiner en laat ze groeien in de tuin tot de gewenste hoogte. Coniferen groeien bijvoorbeeld heel snel. Let in dit geval wel goed op je tuinonderhoud, met de juiste snoeibeurten heb je namelijk sneller resultaat.
Heg
Een heg heeft altijd onderhoud nodig.

Lage heg

Een lage heg wordt vaak als erfafscheiding toegepast in de voortuin. In dit geval gaat het meer om de decoratie, dan het praktische nut. Vaak zie je prachtige patronen in de tuin, gemaakt door kleine heggen met elkaar te verbinden. Lees hier enkele tips die belangrijk zijn wanneer je een kleine heg wilt plaatsen in de tuin:

  • Kies voor een traag groeiende heg. Populair zijn de soorten: buxus of de hulst. Hierdoor hoef je niet iedere week met je snoeischaar aan de slag.
  • In de meeste gevallen heb je 5 haagstruiken nodig per meter.
  • Denk vooral goed na over het tuinonderhoud, een kleine heg moet je ieder seizoen bijhouden.

Extra tips

  • Heb je buren, dan is het zeker bij de grote heg aan te raden om even te overleggen met de buren. Een heg groeit snel, ongetwijfeld zullen er takken de tuin van de buren ingroeien.
  • Een gemeente kan eisen hebben voor een buurt, bijvoorbeeld een groen percentage of hoe hoog een heg mag zijn. Informeer daarom eerst bij de gemeente voordat je straks je project moet staken.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here