Waar we voor een saunasessie vroeger nog de auto moesten pakken, duiken de houten zweethutjes tegenwoordig ook steeds vaker op in de eigen woning. Logisch ook, want een eigen sauna is door gunstige prijzen en maatwerkmogelijkheden toegankelijker dan ooit. Nu dus steeds meer woningen over een eigen sauna beschikken, krijgt ook een ander fenomeen meer voet aan de grond: een sauna in de tuin.
Hoewel er naar verhouding meer binnensauna’s zijn dan buitensauna’s heeft het wel degelijk meer voordelen om een sauna niet in de woning, maar in de tuin te plaatsen. Niet voor niets wordt de buitensauna steeds populairder in Nederland. In dit artikel leggen we uit waarom.

Ruimte
Hoewel buitensauna’s vaak wat groter zijn dan binnensauna’s en infraroodsauna’s is er in de tuin vaak net wat meer ruimte voor een sauna dan in de woning. In de woning zijn de aanwezige ruimtes vaak al ingericht als slaapkamers, rommelkamers, badkamers, hobbykamers, etc. In de tuin is vaak een stuk minder ruimte gereserveerd, waardoor je er makkelijker een plek hebt gevonden voor een sauna. Binnensauna’s dienen daarnaast geplaatst te worden in ruimtes die goed geventileerd kunnen worden, wat de mogelijkheden beperkt. Bij buitensauna’s heb je dit probleem niet, aangezien deze in de buitenlucht staan en ventilatie dus niet nodig is.

Koelte
Tussen de saunarondes door is het belangrijk om even goed af te koelen. Hierdoor komt het lichaam tot rust en kun je nog eens terug de cabine in. Wie z’n sauna in de tuin heeft staan, stapt na een intensieve saunaronde direct in een koele omgeving. Vooral in de winter is dat een zeer heilzame ervaring. Ook in Finland, saunaland bij uitstek, wordt de buitensauna daarom geprefereerd boven de binnensauna.

Model
Veel buitensauna’s beschikken over een barrel model: een tonvormige cabine. Dit model heeft het voordeel dat het de opgestegen warmte weer terugstuurt naar beneden. Hierdoor is de cabine snel op de juiste temperatuur en kun je dus ook snel van de sauna genieten. Tot slot is het in een buitensauna vaak makkelijker en schoner om gebruik te maken van een houtkachel. Deze kachels creëren een heerlijke geur en zorgen voor een authentiek saunagevoel om te kunnen ontspannen als een rasechte Fin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here