Indien je een mooie groene afscheiding wilt hebben, is de keuze van een haag van Haag-Heg.nl een goede mogelijkheid. Een groene haag gaat vaak boven een stenen afscheiding. Toch heeft een groene haag, als je die wilt hebben, nadelen. Op de eerste plaats moet je bij het aanplanten van een haag lang wachten tot hij zodanig is gegroeid dat je geen inkijk meer hebt. De meeste haagsoorten verliezen hun blad in de winter waardoor de privacy verloren gaat. Er zijn wel haagsoorten die ook in de winter een groen uiterlijk blijven behouden.

Kant en klaar haag

Wil je vanaf het begin dat je een haag gaat planten een dichte haag hebben, die ook op hoogte is, kun een kant en klaar haag gebruiken. Een kant en klaar haag bestaat uit een roestvast stalen raster wat volledig met klimplanten is begroeid. Metalen of houten palen zorgen hierbij voor een goede verankering. Een dergelijke haag kun je hele jaar door planten met uitzondering van de vorstperioden. Een dergelijke kant en klaar haag wordt vooral gebruikt voor een erfafscheiding in nieuwbouwwijken. Ook wordt hij gebruikt om vuilcontainers uit het zicht te kunnen plaatsen. Wanneer u op een hoek van de straat woont, is het ook veiliger om een haag te plaatsen. Je hebt op deze manier niet zo snel last van graffiti. Voor de vogels is zo’n haag ook een uitstekende nestplaats. Een kant en klaar haag is een functionele en praktische oplossing die een mooi uiterlijk heeft.

haag
Een mooie haag kan diverse functionaliteiten hebben rondom een huis.

Voordelen

Indien je naar de voordelen van een kant en klaar haag kijkt zijn er nogal wat.
Een kant en klaar is gemakkelijk en vooral snel te plaatsen. Je hebt direct een groen resultaat en geen inkijk meer in de tuin. Een kant en klaar haag is diervriendelijk. De vogels zullen snel hun weg vinden om erin te gaan nestelen. Een dergelijke haag heeft weinig onderhoud nodig en is veel goedkoper dan een afscheiding van steen of hout. Hij is in verschillende hoogtes verkrijgbaar. De hoogte kan variëren van 100 tot 300 cm.

Beplanting

Voor een kant en klaar haag kun je uit verschillende soorten beplantingen kiezen.
Hedera helix Woerner
Dit is een haag met donkergroene bladeren die een grootte kunnen hebben van 6 cm. In de wintermaanden zullen de bladeren van deze haag roodbruin kleuren. Er wordt veel gekozen voor blad houdende soorten.

Hedera Hibernica

Zo is de Hedera Hibernica een sterke winterharde klimop. Hij heeft grote glanzende bladeren met een grootte van 6 cm.

Er zijn veel Hedera soorten die geschikt zijn voor een kant en klare haag. Toch kunnen er ook anderen voor worden gebruikt.

Carpinus Betulus

Dit is de bekende haagbeuk. Hij heeft nervige bladeren. De bladeren blijven er tijdens de wintermaanden bruin aan de zitten.
Pyrancatha Dart’s Red.
Het is een winterharde vuurdoorn. Hij is rijkbloeiend en heeft in het voorjaar schermvormige bloemen. Hij houdt zijn blad in de winter.

De bodem

Wil je een optimaal resultaat hebben van je haag, dan moet je zorgen voor een goede grondsoort. De plantsleuf moet ongeveer 40 cm diep zijn. De afwatering van de ondergrond moet voldoende zijn. De grond dient humusrijk te zijn. Er kan compost aan worden toegevoegd. Zorg voor iedere plant die in de tuin wordt geplant voor een goede ondergrond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here