Wil je jouw eigen terras leggen, dan komt daar meer bij kijken dan alleen weten hoe je een terras moet leggen. Het is handig te bedenken welke stijl je in jouw gehele tuin wilt, voordat je een terrastegel uitkiest, zodat de tuin geen allegaartje wordt. Via internet en tuincentra heb ik eerst uitgezocht hoe je het nou aanpakt om je eigen terras te leggen.

Hoe kun je jouw eigen terras leggen?

  • Het terras moet vlak liggen, zonder oneffenheden, maar wel iets verlopen (schuin aflopen). Hierdoor kan (regen)water gemakkelijk van het terras aflopen. Een verloop van 1 tot 2 cm per meter is voldoende en niet storend voor het zicht.
  • Om het verloop te bepalen kies je een vast (eind)punt. Plaats kleine paaltjes langs de rand en bevestig een touwtje op de juiste hoogte, steeds 1,5 cm lager. Hiervoor kun je een waterpas en rechte lat gebruiken. Zo geeft het touw de juiste hoogte voor de rand aan. De rand kan worden gevormd door bijvoorbeeld klinkers of afsluitbanden.
  • Strijk het zandbed glad en druk aan met een plank. Ik koos ervoor de ondergrond steviger te maken door de bovenlaag van het ophoogzand te mengen met cement. Mix van 1 deel cement op 5 delen zand. Je kunt ook door de manier van tegels leggen zorgen voor een stabiel(er) resultaat.
  • Plaats vervolgens kantplanken, klinkers of opsluitbanden tot aan de gemarkeerde hoogtes.
  • Zonder op het zandbed te lopen leg je de eerste rij tegels tegen de banden aan en sla deze aan met een rubberen hamer.
  • Daarna plaats je de volgende rijen op dezelfde wijze, eventueel met een verspringing van een halve tegel.
  • Zorg voor voldoende voegbreedte, ongeveer 3 mm. Door temperatuurverschillen zetten tegels namelijk uit en krimpen. De voegen kun je later opvullen met voegzand.
  • Als het nodig is tegels te halveren, kun je hiervoor het beste een haakse slijper gebruiken en een diamantschijf. Let wel op de schijfdiameter. Denk aan veiligheidsbril, gehoorbescherming en handschoenen.
  • Nadat je het terras hebt gelegd, strooi je ruimschoots zilverzand over de gehele oppervlakte. Veeg dit zand met een bezem tussen de voegen.

Voor een zo stabiel mogelijk terras is het verstandig in de opvolgende week het terras regelmatig te besproeien en extra zand te strooien en bezemen. Daarna zijn de voegen helemaal gevuld en kun je het overtollige zand verwijderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here