Hoge bomen vangen veel wind

Of het nu gaat om een peperdure tientallen jaren oude olijfboom of een aangewaaide iep, een grote boom in je tuin is even een dingetje. Je ziet hem niet snel over het hoofd, is erg beeldbepalend en veroorzaakt behoorlijk wat schaduw; in warme landen een uitkomst maar in ons koude kikkerlandje waarderen we vaak iedere zonnestraal in onze tuinen.

Belangrijke zaken

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden als je doelbewust besluit een grote boom te plaatsen. Zo hanteren de gemeentes in Nederland een aantal regels ten opzichte van de erfgrens en de plaats van de boom. Zet hem dus niet zomaar ergens neer.
Ook kunnen buren zich bij je gaan beklagen; de boom kan te veel schaduw in hun tuin werpen of de bladeren en zaden zorgen voor overlast. Hier word je verantwoordelijk voor gehouden, of de boom is aankomen waaien, doelbewust geplant is of je boven het hoofd gegroeid is.

Grote boom in de tuin
Een grote boom in de tuin in prachtig maar niet als je hem wilt gaan verwijderen.

De boom verwijderen

Dus woon je op een enorm perceel, en is een grote boom in je tuin een uitkomst doordat hij de wind tegenhoud of voor privacy zorgt? Dan kan het een aanwinst zijn.
Maar de meeste Nederlandse tuinen lenen zich niet erg voor grote bomen. Mensen met een grote, een te grote, boom in de tuin zitten vaak met de handen in het haar en ruzie met de buren.
En hoezeer je de boom kan waarderen om zijn groen en de fauna dat er in leeft, soms is het dan tijd voor een drastische beslissing: de boom moet om.

Als de boom echt groot is zou ik het niet op eigen houtje gaan doen. Een boom uit een tuin verwijderen vereist specifieke vakkennis en ervaring. Het is werk op grote hoogte – je begint tenslotte met de top- en ook voor de mensen op de grond moet het veilig zijn.
Mijn advies: huur een professional of vraag hem om raad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here