Tegenwoordig is het aanleggen van een haag steeds minder werk. Daarnaast zijn er ontzettende mooie mogelijkheden op de markt die er voor zorgen dat nieuwbouwwijken steeds groener wordt ingericht. Een kant en klaar haag is daar een voorbeeld van.

Hedera – Hedera helix

De hedera als klimop met zijn betonmat is veruit de bekendste haag. Het is nog niet zolang geleden dat dit product op de markt is gekomen als standaard haagelement. Voordelen van deze haag is dat hij snel groen is, stevig, makkelijk te plaatsen en voor een smalle erfafscheiding zorgt, zodat er voldoende tuin overblijft. Echter wil je met echte bomen of planten werken als erfafscheiding dan zijn er hele mooie alternatieven in de markt. Een voorbeeld hiervan is de portugese laurier en de glansmispel. Beiden passen ze goed in een landelijke of moderne tuin.

Portugese laurier – Prunus lusitanica Angustifolia

De portugese laurier is door zijn donkere blad en wat smallere voorkomen een echte haagplant die elan geeft aan je tuin. Hij is wintergroen en heeft de vorm van een beukenhaag. Hij is dus niet zo breed als een normale laurier. Daarnaast is de portugese laurier zeer goed te snoeien in een vorm die doet denken aan de beukenhaag. Bij een normale laurier zal je vaak toegewezen zijn op de verschijning als struikvorm waar bij je geen strakke lijnen kan snoeien. Bij een portugese laurier is dit dus duidelijk anders.

Glansmispel – Photinia fraseri Red Robin

De glansmispel is een haagplant die betreft body breder is dan de portugese laurier en ook een hele andere verschijning is. Hij blijft net als de portugese laurier wintergroen echter deze plant moet je als haag in ronde vormen knippen. De glansmispel kenmerkt zich door zijn rood groene blad. Het rode van het blad komt door de opname van de UV straling.

Photinia fraseri Red Robin glansmispel kant en klaar
Photinia fraseri Red Robin glansmispel kant en klaar

Buxus – Buxus sempervirens

De buxus is de kleinste in de haagplanten kwekerij. Het duurt relatief lang voordat een buxus op volwaardige groei is. Daarnaast is het wel het wachten waard als je ziet wat het kan betekenen voor tuinen. Het legt accenten en brengt overzicht. Een mooie omlijsting van een tuin realiseer je met een buxushaag. Daarnaast zijn er ook veel Eye catchers te maken van buxus. De buxus is misschien de uniekste plantensoort in de wereld als het gaat om zijn toepasbaarheid.

Buxus sempervirens kant en klaar
Buxus sempervirens kant en klaar

Ben je benieuwd wat een kant en klaar haag voor jouw tuin kan betekenen ? ga dan eens naar Haag en Heg. Hier vind je alle informatie die je nodig bent voor het aankopen en planten van een haag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here