Wil jij helemaal tot rust komen in je eigen achtertuin en wil je een zen tuin aanleggen? Dan ben je hier op het juiste adres. Ik heb gelukkig enige ervaring met het ontwerpen en aanleggen van een zen tuinen. Maar wat is zen nou eigenlijk? De betekenis van zen is te herleiden uit het boeddhisme. Bij deze spirituele beoefening gaat het erom dat je je bewust bent van elk moment. Officieel kun je zen echter niet beschrijven met woorden, je moet het ervaren. Maar hoe kun je deze ervaring laten terugkomen in je eigen tuin? In dit blog lees je meer over hoe je je eigen zen tuin kunt aanleggen. Veel leesplezier.

Kenmerken van een zen tuin

Net als iedere andere tuin ben je bij een zen tuin niet beperkt tot een vaste keuze. Hoewel het principe van een zen tuin wel gebonden is aan een aantal uitgangspunten, heb je nog steeds voldoende keuzevrijheid om je tuin eigen te maken. De uitgangspunten zijn simpel:

  • De tuininrichting is sober
  • Stenen en grind staan centraal
  • De tuin bestaat uit één grote ruimte
  • Geen opvallende kleuren

Steen en grind vormen de bouwstenen van iedere zen tuin. Sommige stenen hebben speciale betekenissen. Zo staat een grote steen voor de hemel (Ten), een middelgrote steen voor aarde (Chi) en een kleine steen staat voor de man (Yin). Een Boeddha beeld is uiteraard ook een veelgebruikte toevoeging in een zen tuin. Let er dan wel op dat het beeld niet te groot wordt voor de tuin. Denk in proporties.

zen tuin kenmerken
De meeste zen tuinen hebben dezelfde kenmerken.

Zen tuin aanleggen

Maak een schets en een plan van aanpak. Wat moet er sowieso in jouw zen tuin terug te vinden zijn en hoe moet de tuin er globaal uit komen te zien? De meeste zen tuinen zijn vergelijkbaar:

  • Overzichtelijke indeling zonder obstakels
  • Enkel natuurlijke materialen
  • Hoge beplanting aan de randen van de tuin
  • Eén groot object vormt de focus voor meditatie en dient als eyecatcher
  • Water in de tuin mag, maar het moet geen geluid maken.

Kies de juiste kleuren

Een zen tuin aanleggen is een sobere tuin aanleggen. Kies dus voor sobere kleuren als grijs en wit. Een beetje kleur mag, maar houd het subtiel. Kleuren komen ook terug in de stokken en bladeren van bamboe, een gong of enkele kleurrijke keien. Succes met het aanleggen van jouw tuin. Lukt het aanleggen van je zen tuin niet helemaal zelf? Schakel dan hulp in voor de aanleg van je tuin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here