Als je een eigen oprit bij je huis hebt, dan kan het handig zijn om eens na te denken over een carport. Het voordeel van een carport is dat je auto stukken beter beschermd is tegen de weersinvloeden. De kans dat je in de winter ramen moet krabben neemt dan aanzienlijk af en het staat vaak ook mooi bij een huis. Er zijn speciale carport bouwpakketten die je zelf in elkaar moet zetten, maar je kan ook zelf aan de slag gaan. Je kan dan zelf de vorm en de materialen van je carport bepalen.

Voorbereiding

Denk eerst goed na over wat voor soort uiterlijk je de carport wilt geven. Wil je een plat dak, of een puntdak? Bepaal de afmetingen van de carport. Normaal gesproken is een carport in de lengte ongeveer 5,5 meter en in de breedte 3,5 meter. Je kunt dan af met 3 palen aan de zijkanten. Bepaal ook het materiaal. Het beste hout wat je kan gebruiken is geïmpregneerd hout, maar ook larikshout wordt tegenwoordig veel gebruikt. Het is ook handig als je de ondergrond al klaar hebt, met de steensoort wat je zelf wenst.

Een eigen carport maken
Een goede voorbereiding is het halve werk

De bouw

Plaats eerst de vier hoekpalen aan alle zijden. Dit kan op alle manieren die je wilt. Je kan de palen in de grond plaatsen maar er zijn ook paalhouders die je op de tegels kan vastboren. Plaats dan de tussenpalen aan de zijkanten. Je hebt er nu zes palen staan. Monteer nu de dwarsbalken aan de palen. Nu heb je dus twee constructies van drie palen en een dwarsbalk tegenover elkaar staan. Deze gaan de nu met elkaar verbinden met dakbalken. Met de afmeting van ongeveer vijf meter, heb je genoeg aan ongeveer 12 dakbalken met ca. 44 centimeter tussenruimte. Mocht je een eenvoudig dak van golfplaat willen, dan plaats je die nu over de dakbalken, maar je kan ook triplex platen monteren, met daarover dakbedekking. Zorg voor een goed afwateringssysteem langs je carport. Nu is de basis voor een eenvoudige carport gereed. Nu kan je naar eigen wens, de carport schilderen en verder afwerken.

Dit is een heel eenvoudige beschrijving voor de bouw van een carport, maar er zijn talloze manieren om een carport te bouwen. Volg gewoon je eigen smaak, hoe jij je carport eruit wilt laten zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here