We weten allemaal dat het maaien van het gras een belangrijk onderdeel is dat komt kijken bij het onderhouden van een gazon. Simpelweg grasmaaien is geen aanrader. Een belangrijk aspect is om te weten wat je in welk seizoen dient te doen. Is het een warme zomermaand of een koude en gure wintermaand? Er zit er verschil in de frequentie van het maaien gedurende de vier seizoenen. Het maaien van het gras is slechts het topje van de ijsberg. Ook besproeien en bemesten zijn belangrijke aspecten. Planten die ontstaan die je liever niet ziet dienen te worden verwijderd. Onkruid ziet er slordig uit evenals een overdaad aan mos en eventuele oneffenheden.
In principe zijn er grofweg vier zaken waar men rekening mee dient te houden. Deze benoemen we hieronder:

1.Het maaien van het gras
In de lente mag je het gras rustig om de twee weken maaien. Op deze manier zal het gras mooier en voller worden. In de zomer is het een ander verhaal. Als de temperatuur oploopt is het belangrijk om wekelijks aan de slag te gaan met een grasmaaier. De aanbeveling is om het gras tot ongeveer vijf centimeter te kortwieken. Als het echt warm is bestaat het risico op verbranding van het gras. Dit kan voorkomen worden door het gras niet te kort te maaien. Een lengte van ongeveer drie centimeter wordt aanbevolen in het voorjaar en in het najaar. Een goede tip is om een opvangbak te gebruiken om het gras tijdens het maaien op te vangen. Als de resten van het gras blijven liggen zal het gras vettig worden en dat komt de kwaliteit niet ten goede!

2.Het sproeien van het gras
Ook dit is een belangrijk onderdeel en speelt een grote rol in het mooi houden van het gazon. Het is belangrijk om te weten hoe vaak je dient te sproeien in welk seizoen. Een zomer met weinig regen vereist meer water van buitenaf dan een natte herfst. Een goede tip is om bij te houden hoeveel het regent. Werk op gevoel maar sproei zeker niet te vaak. Dit is namelijk niet goed voor de wortels en heeft op den duur een negatieve invloed op het gazon.

gras sproeien
Gras sproeien is erg belangrijk op (zeer) warme dagen. Let op: doe dit pas ’s avonds.

3.Het bemesten van het gras
Uiteraard dient de grond voorzien te worden van de nodige voedingsstoffen. De mest moet de juiste verhouding mineralen van organische oorsprong en stikstof bevatten. Hier zijn speciale producten voor op de markt gebracht.
Als je het gras gaat maaien verwijder je automatisch de voedingsstoffen die nodig zijn voor een goede groei. Deze stoffen vul je aan met mest. Gebruik de mest regelmatig. Een uitzondering op deze regel is het winterseizoen. Voor elke seizoen zijn er aparte soorten mest te verkrijgen. Wel zo handig.

4.Wildgroei en eventuele obstakels zoeken
(Overmatig) mos is niet mooi. Zorg ervoor dat je gazon zacht is en kan ademen. Een tip is om het gazon om te spitten met turf of zand, dit dient wel fijn zand te zijn, voordat je gaat zaaien. Ook veel schaduw is funest. Probeer dit te vermijden. Ferrosulfaat is een goed middeltje om dood mos te verwijderen. Er zijn verschillende producten op de markt die dit bevatten. Helaas is dit niet al te best voor het gazon. Voor dit probleem zijn er mestsoorten op de markt die het gazon weer laten stralen. Als er sprake is van onkruid is het niet verstandig om in het wilde weg met verdelgingsmiddelen aan de slag te gaan. Beter is het om professioneel advies in te winnen. Als je weet waar je mee te maken hebt kan je doelgericht aan de slag gaan en de juiste producten aanschaffen.

Bron:
http://www.tuinengras.nl/onderhoud/sproeien

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here