Onkruid in de tuin is voor vele een (grote) ergernis. Het groeit vrijwel overal en altijd wat ten koste gaat van de andere planten in de tuin. Onkruid neemt immers vocht, voedingsstoffen en soms ook licht weg bij de planten waardoor deze minder goed groeien. Naast dat je onkruid kunt verwijderen met schoffelen of voorkomen met worteldoek en/of houtsnippers, is er ook een andere manier om onkruid te voorkomen namelijk door het gebruik van bodembedekkers.

Schermafbeelding 2016-05-09 om 08.27.01Bodembedekkers zijn planten die van nature een kruipende groeiwijze hebben. De twijgen groeien sierlijk over de bodem waardoor de grond naar verloop van tijd volledig is bedekt met groen loof. Omdat de meeste bodembedekkers groenblijvend zijn vertegenwoordigen ze jaarrond een sierwaarde in de tuin. In het voorjaar en/of zomer dankzij de bloempjes en de rest van het jaar dankzij het blad. Ook in bladkleur zijn er diverse mogelijkheden. Omdat het blad jaarrond aan de plant zit kan zonlicht niet tot de bodem doordringen waardoor onkruidzaden niet tot ontkiemen komen.

Door de kracht van de bodembedekker om onkruid tegen te gaan, is de plant ook erg geschikt om grote oppervlaktes mee aan te planten zodat je een onderhoudsarme tuin kunt creëren. Om het nog makkelijker te maken kun je de bodembedekkers online kopen zodat je er zelf niet mee hoeft te sjouwen in het tuincentrum.

Suggesties voor bodembedekkers

Er zijn diverse bodembedekkende planten die je kunt gebruiken, echter moeten deze natuurlijk wel aansluiten bij je wensen en daarbij passen in de tuin. Op een zonnige standplaats groeit de ene bodembedekker beter dan de ander plant die liever op een schaduwrijke plek staat. Geschikte bodembedekkers voor op een zonnige tot half beschaduwde standplaats zijn de Acaena (Stekelnootje) , Ajuga (Kruipend zenegroen), Cotoneaster (Dwergmispel), Leptinella (Koperknoopje) en Waldsteinia (Goudaardbei). Sommige van deze soorten zijn weer verkrijgbaar in verschillende blad- en bloemkleuren zodat er altijd wel een soort bij zit die aansluit bij je wensen.

Voor de schaduwrijke plekken in de tuin zijn er ook passende bodembedekkers, zoals bijvoorbeeld de Hedera (Klimop), Pachysandra (Schaduwkruid) en Vinca (Maagdenpalm). Ook deze soorten zijn in diverse cultivars verkrijgbaar. Voor welke bodembedekker je ook gaat, je zult er jaren lang plezier van hebben!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here